Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó - szándéknyilatkozat sajtónyilvános aláírására – Váradi Péter születésének 100. évfordulója alkalmából rendezendő rendezvénysorozat szervezésére

Sajtómeghívó - szándéknyilatkozat sajtónyilvános aláírására – Váradi Péter születésének 100. évfordulója alkalmából rendezendő rendezvénysorozat szervezésére

2024. március 13.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem

tisztelettel meghívja Önt

szándéknyilatkozat sajtónyilvános aláírására – Váradi Péter születésének 100. évfordulója alkalmából
rendezendő rendezvénysorozat szervezésére

Időpontja: 2024. március 14. (csütörtök) 14:00 óra

Helyszíne: SZTE Mérnöki Kar, tanácsterem

(Szeged, Mars tér 7.)

 

A Szegedi Zsidó Hitközség nevében Buk István elnök, az SZTE Mérnöki Kar nevében Prof. Dr. Bíró István dékán, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Csongrád Megyei Szervezetének nevében Dr. Péter Szabó István elnök kifejezik azon együttes szándékukat, hogy Váradi Péter emlékére, születésének 100. évfordulóján rendezvénysorozatot szerveznek Szegeden a 2026. évben.

 

Váradi Péter 1926. július 7-én született izraelita családban, a Dugonics András Gimnáziumban érettségizett 1944-ben. Származása miatt 1944. június 6-án elhurcolták munkaszolgálatra, ahonnan 1945. március 31-én tért vissza.

1945-49 közötti tanévekben a Szegedi Tudományegyetem Matematikai és Természettudományi Karán tanult Dr. Kiss Árpád irányítása mellett Általános és Szervetlen Kémia szakon.

1950-56 között Budapesten dolgozott, kezdetben a Tungsram Rt. laborjában, majd csoportjával át lett vezényelve az akkor alakult Távközlési Kutató Intézetbe. Az ellenforradalom alatt az NDK-ban volt egy konferencián, ahol meghívást kapott a Humboldt Egyetemre. Novemberben családjával együtt távozott Magyarországról és külföldön folytatta tudományos tevékenységét.

Az Egyesült Államokban Maryland államban a COMSAT-nál végzett kutatómunkát a műholdakat működtető, manufakturális gyártású napelemek fejlesztésében. 1973-ban magyar származású barátjával és munkatársával megalapították a Solarex nevű vállalkozásukat, mely a világon elsőként fejlesztette ki és szabadalmuk alapján tömeggyártás keretében gyártotta a földi alkalmazású napelemeket. Vállalatuk hamarosan az akkori világ legnagyobb napenergiával foglalkozó cége lett több mint 600 alkalmazottal. 150-nél több tudományos írása és szabadalma van.

Váradi Péter nyugalomba vonult és tudását tanácsadóként kamatoztatta a Világbank, az UNDP és az Európai Unió felé. A rendszerváltás után tért vissza először Magyarországra. 1993-ban a Szegedi Tudományegyetemen professzora, Dr. Kiss Árpád emlékére alapítványt hozott létre, és szintén ebben az évben a Szeged Izraelita Hitközségnél „Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért” névvel ugyancsak alapítványt létesített, melyet haláláig rendszeresen pénzügyi támogatásban részesített.

Váradi Péter 2022. június 23-án hunyt el Marylandi otthonában 96 éves korában.

 

A megállapodást aláíró felek az együttműködésben Váradi Péter emlékét ápoló kiállítás, emlékülés és tevékenységéhez kötődő megújuló energia témájú szakmai konferencia szervezésébe kezdenek, mely akár rendszeresen visszatérő, kiemelkedő személyiségének emlékét ápoló rendezvényeknek teremtheti meg az alapját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek