Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - AUTORAD” intelligens automatizált gerinc MR leletező és vizualizált leletértelmező rendszer kutatás-fejlesztése és integrációja a betegellátási folyamatba

Sajtóközlemény - AUTORAD” intelligens automatizált gerinc MR leletező és vizualizált leletértelmező rendszer kutatás-fejlesztése és integrációja a betegellátási folyamatba

2023. január 31.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével fejleszt a Budai Egészségközpont Kft. és az IFUA HORVÁTH & PARTNERS Vezetési és Informatikai Tanácsadó Kft. A konzorcium az NKFIH Alapból, a 2020-1.1.2-PIACI-KFI keretében 718 487 035 Ft támogatást elnyert 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00072 szerződés számú, „AUTORAD” intelligens automatizált gerinc MR leletező és vizualizált leletértelmező rendszer kutatás-fejlesztése és integrációja a betegellátási folyamatba" című projektjét 2021.02.01-jén kezdte el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A projekt szakmai összefoglalója:

Az AUTORAD projekt célja egy piacképes, mesterséges intelligencia által támogatott orvosi technológia létrehozása, amely megreformálja a gerincgyógyászati diagnosztikai folyamatot, támogatja a gyógyító munkát, elősegíti az orvos-beteg kommunikációt, ezáltal javítva a betegellátás minőségét. A technológiát alkalmazó megoldások képesek lesznek hatalmas mennyiségű vizsgálati adat és szakmai tudás ötvözésére, amellyel pontosabbá és gyorsabbá lehet tenni a diagnosztikát, megteremtve a lehetőséget a terápia eredményességének növelésére. A radiológiai vizsgálatoknál különösen nagy szükség van hasonló megoldásokra, hiszen radiológus szakorvosokból jelentős hiány van az egészségügyben hazai és nemzetközi téren egyaránt és a szakemberek leterheltsége a vizsgálatok számának növekedésével fokozódik.

A pályázati időszak során több 10 000 gerinc MR vizsgálat tudományos feldolgozásával készítenek a szakemberek egy olyan képi és szemantikus információt is tartalmazó „big data” típusú, legalább 50 000 annotált leletet tartalmazó intelligens adatbázist, mely a mesterséges intelligencia algoritmusok fejlesztésének és a gépi tanulásnak alapjául szolgál. A projektet megvalósító konzorciumban a hazai gerincgyógyászati ellátás csúcsintézményét jelentő Budai Egészségközpont Kft. (Országos Gerincgyógyászati Központ) mellett a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszék és a Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja és az IFUA Horváth & Partners Kft. vesz részt. A projekt végtermékei között a fenti adatbázison kívül szerepel egy automatizált radiológiai lelet-értelmező applikáció, mely 2D és 3D vizualizációval támogatott intelligens leletet, úgynevezett i-Leletet szolgáltatva a radiológiai leletek új generációját képviseli majd. A projekt fő termékeként az automata gerinc MR leletező mesterséges intelligencia algoritmus és applikáció készül el, amely a meglévő PACS szerverekhez kapcsolódva a gerincről készült MR vizsgálatok automatizált leletezésére lesz képes, kiszűrve a súlyos gerincbetegségeket és a potenciális fájdalomforrásként értékelhető patológiákat is. Az orvostudományi és informatika-tudományi kutatásokon alapuló AUTORAD rendszert beillesztik a betegellátás több szintjébe és azokba a szoftveres alkalmazásokba, amelyek a gerincbetegek mindennapi diagnosztikai és gyógyító tevékenységet támogatják.

A projekt teljes futamideje három év, minden év végén egy mérföldkővel. A kutatás-fejlesztési feladatokban a konzorciumi partnerek együttműködnek, ugyanakkor minden főbb komponensnek megvan a saját felelőse. Az SZTE a fent bemutatott termékek, szöveg és képfeldolgozó mesterséges intelligencia moduljainak fejlesztéséért felelős.

A kutatási folyamatok 2021. 02. 01-jén kezdődnek és 2024.01.31-ig tartanak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek