Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó a 2020-as év Szőkefalvi-Nagy Béla Érem átadójára

Sajtómeghívó a 2020-as év Szőkefalvi-Nagy Béla Érem átadójára

2021. november 08.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem

Természettudományi és Informatikai Kar

Bolyai Intézete

 

tisztelettel meghívja Önt

A 2020-as év Szőkefalvi-Nagy Béla Érem átadójára, amelyet

az SZTE Bolyai Intézetének Tanácsa

az Acta Scientiarum Mathematicarum (Szeged) folyóirat szerkesztőbizottságának javaslatára

Franciszek Hugon Szafraniec

emeritus professzornak ítélt oda.

 

Az ünnepélyes díjátadó időpontja: 2021. november 12. (péntek) 10:00 órától

Helyszíne: Bolyai Intézet Bolyai terme

(Szeged, Aradi vértanúk tere 1.)

 

A Szőkefalvi-Nagy Erzsébet által alapított díjat minden évben olyan kiváló matematikus kaphatja meg, aki az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban magas szintű publikációs tevékenységet folytat. Franciszek Hugon Szafraniec a funkcionálanalízis és opreátorelmélet területén ért el kiemelkedő eredményeket, az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban négy nagy hatású cikket publikált.

 

Szafraniec professzor matematikai munkássága témáit tekintve széles körű. PhD fokozatát 1968-ban szerezte a Jagelló Egyetemen nemlineáris analízissel kapcsolatos témában. Érdeklődése ezután az operátorelmélet irányába fordult, az akkoriban egyik legaktuálisabb terület, a dilatációelmélet felé. Lenyűgözte Szőkefalvi-Nagy Béla híres Appendix-e (1955), mely alapvető hatást gyakorolt a kutatásaira, és azokat máig is inspirálja. Szafraniec professzor tudományos tevékenységére jellemző, hogy látszólag egymástól távol álló témák között talál összefüggéseket. Szőkefalvi-Nagy Béla általános dilatációs tétele számos olyan eredményének kiindulópontjává vált, melyek túlmutatnak az operátorelméleten. Azon észrevétele, hogy a dilatációs tétel bizonyításában a reprodukáló magú Hilbert-terek (RKHS), mint eszköz már benne rejlettek, érdeklődését ezen elmélet iránt rendkívüli módon felkeltette, és alapvető jelentőségű alkalmazásokhoz vezette a komplex függvénytanban, harmonikus analízisben és kvantumelmélethez kapcsolódó témákban. Szafraniec professzor négy cikket publikált az Acta Scientiarum Mathematicarum-ban, közülük kettő a dilatációelmélethez kapcsolódik, az egyik pedig több mint 60 idézetet kapott.

 

Az ünnepélyes díjátadón Franciszek Hugon Szafraniec „Inspirations as a driving force. The appendix” címmel tart előadást.

 

A rendezvényt online is közvetítik a szervezők az alábbi Zoom linken:

https://zoom.us/j/99199345050?pwd=V2w5ampmVXJrcDB0Z1R1SUVQSXJBdz09

 

A személyes részvételhez védettségi igazolvány szükséges!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek