Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó - „A kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem szegedi befogadásának története két morfológiai intézet példáján bemutatva” című kiállítás

Sajtómeghívó - „A kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem szegedi befogadásának története két morfológiai intézet példáján bemutatva” című kiállítás

2021. szeptember 27.

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt „A kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem szegedi befogadásának története két morfológiai intézet példáján bemutatva” című kiállítására.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Időpont: 2021. szeptember 29. (szerda) 17:00

 

Helyszín: SZTE TIK, kiállítási terem

(6722, Szeged, Ady tér 10.)

 

A kolozsvári magyar tudományegyetem a román hatóságok üldöztetése után 1921. október 9-től Szegeden folytatta munkáját. Olyan kiváló professzorok támogatták az egyetem Szegedre költözését, mint Davida Leo, aki létrehozta a Leíró- és Tájbonctani Intézetet, benne a későbbi Anatómiai Múzeum alapjait és elindította az orvosképzés alapjául szolgáló anatómia oktatást. Apáthy István professzor, aki a 19. század végén kibontakozó idegtudomány világhírű képviselője volt és nevéhez az Állattani Tanszék felállítása kapcsolódik. Gellért Albert professzor, aki orvostanhallgatóként érkezett Erdélyből Szegedre és 1934-től már az Anatómiai Intézetet vezette. Látta, mekkora szükség van az oktatásban az úgynevezett anatómiai múzeumokra és Davida Leo munkásságán elindulva, egy újonnan kifejlesztett impregnációs technika segítségével hatalmas mértékben kibővítette a ma már Európa-szerte ismert, híres szegedi Anatómiai Múzeumot, ami a nevét viseli.

 

A Gellért Albert Anatómiai Múzeum gyűjteménye rendkívül részletgazdag, precíz kidolgozottsággal preparált emberi torzókat, szerveket, alsó- és felső végtagokat, zsigereket, szöveteket, ér- és idegképleteket mutat be. A kiállításról részletesen az egyetemünk honlapján olvashatnak.

 

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba költöző tárlatot ünnepélyesen megnyitja: Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese.

 

A kiállítás megtekinthető 2021. október 18-ig az SZTE JATIK nyitva tartási idejében.

 

A rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek