SZTE Info

btk

Online rendezik meg idén az SZTE Nyári Egyetemet

A világ minden tájáról, összesen tizenegy országból csatlakoztak diákok az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hungarológia Központ által szervezett online Nyári Egyetemhez. A résztvevők kettő, illetve négy héten át ismerkedhetnek a magyar nyelv szépségeivel, valamint nehézségeivel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hungarológia Központ 21. alkalommal rendezi meg Nyári Egyetemét. A járványhelyzetre való tekintettel idén online térbe költözik az esemény. A rendezvény lehetőséget biztosít a magyarul tanuló külföldiek számára, hogy fejlődjön a nyelvtudásuk, és gördülékenyebb legyen a nyelvhasználatuk.

 

„Sokan gondolják azt, hogy a saját anyanyelvét mindenki meg tudja tanítani egy külföldinek, de ez nem így van. Ez egy külön szakma, nagy felkészültséget és az anyanyelv külső szemléletének ismeretét igényli. Az SZTE-n azonban rengeteg kiváló szakember dolgozik. Az általuk jól felépített szakmai koncepció segítségével a Nyári Egyetemen minimum kettő, maximum négy hét alatt olyan alapvető tudásra tehetnek szert az érdeklődők, amely a későbbiekben hozzásegíti őket ahhoz, hogy bátrabban használják a magyar nyelvet” – hangsúlyozta Árvay Anett, a program vezetője.

Az SZTE Nyári Egyetem célja, a magyar nyelv alapvető ismereteinek elsajátítása mellett a kultúrák közötti párbeszéd elősegítése.


„A koronavírus-járványra való tekintettel az online térben szervezzük meg a Nyári Egyetemet. Bár a közös programok, mint például a kirándulások vagy a közös filmezések így elmaradnak, az oktatás megőrzi magas színvonalát. A Szegedi Tudományegyetemen nagyon sok kiváló szakember dolgozik. Közülük jó néhányan a mögöttünk álló időszakban már kellő tapasztalatot szereztek ahhoz, hogy a többi tantárggyal karöltve a magyart, mint idegen nyelvet a lehető legátfogóbb és legérthetőbb módon adják át. Oktatóink ezen felül mindent megtesznek azért, hogy kellőképpen felkeltsék az érdeklődést kultúránk, hagyományaink és szokásaink iránt” – emelte ki a projekt vezetője.

 

A színvonalas előadások magyar és angol nyelven is hallhatók, és olyan témákat érintenek, mint az irodalom, a képzőművészet vagy a szociolingvisztika.

 

Árvay Anett hozzátette: a legszívmelengetőbb, hogy a kurzuson olyan tanárok oktatnak, akik maguk is az SZTE BTK tanítványai voltak. Ők viszik tovább azt a szemléletet, lelkesedést és szakmai tudást, amelyet tanáraik adtak át nekik a Hungarológiai Központban. Emellett nagy érték az is, hogy ezek az oktatók ugyanolyan sokat tanulnak majd a különböző kultúrákról, mint a résztvevő hallgatók a miénkről.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.