Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó- Magyarország vezető biobankjának alapkövét teszik le a Szegedi Tudományegyetemen

Sajtómeghívó- Magyarország vezető biobankjának alapkövét teszik le a Szegedi Tudományegyetemen

2020. január 16.

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a Szegedi Tudományegyetem és a Biobanking and BioMolecular Resources Research Infrastructure-European Research Infrastructure Consortium közötti együttműködési megállapodás aláírására és a Szegedi Tudományegyetem biobankjának alapkőletételi ünnepségére 2020. január 21-én, kedden 9 órára. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, Petri Gábor Klinikai Tömb, Cserháti István Terem (6720 Szeged, Semmelweis u. 8., magasföldszint)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegeden több éve folyó biobanki tevékenységek elismeréseként Magyarországról egyedüli intézményként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közvetlenül csatlakozik a Biobanking and BioMolecular Resources Research Infrastructure-European Research Infrastructure Consortium (BBMRI-ERIC) infrastrukturális hálózathoz. Az így kialakított új kompetencia központ és az ezzel együtt az EU infrastruktúrájához való csatlakozás olyan új lehetőségeket biztosít az SZTE számára, melyek alapján Magyarország és a régió vezető biobankjává válhat.

 

Mindehhez hozzájárul, hogy a Spartacus Cancer Foundation alapítvány a világ élvonalába tartozó, modern, robotizált, automata mintatárolót adományoz az egyetem számára több mint 3 milliárd forint értékben, mely kiegészülve az új biobanki épület kialakításának beruházásával világszínvonalon látja el az SZTE biológiai mintatárolási kapacitási igényeit a következő évtizedekben. További szakmai elismerést jelent, hogy a világ egyik legnagyobb rákkutató programjának európai vezetője, a European Cancer Moonshot Lund Center szintén támogatja ezt a beruházást és fejlesztést.

 

A Szegedi Tudományegyetem biobankjának kialakításával megteremtődik az egyik legfontosabb feltétele a személyre szabott orvoslásnak, a jobb egészségügyi ellátásnak, a betegségek koraibb felismerésének, a gyorsabb, eredményesebb és hatékonyabb onkológiai kutatás-fejlesztésnek és más terápiás fejlesztéseknek is.

 

Az SZTE és a BBMRI-ERIC közötti együttműködési megállapodás aláírására és a Szegedi Tudományegyetem biobankjának alapkőletételi ünnepségére tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek