Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Folytatódik az országos mintavétel Bács-Kiskun megyében

Sajtóközlemény - Folytatódik az országos mintavétel Bács-Kiskun megyében

2020. május 12.

Kecskeméten, Baján, Kiskunfélegyházán, Kiskunhalason és Lajosmizsén is végeznek mintavételt a Szegedi Tudományegyetem munkatársai az elkövetkező napokban. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2020. május 13-án, szerdán 8 és 12 óra között Kiskunfélegyházán, a Városi Sportcsarnok előtti szűrőbuszba, 10 és 18 óra között Kecskeméten, a Piaristák terére, 14 és 19 óra között Kiskunhalasra, a Művelődési Központ udvarába várják mintavételre azokat, akik előzetesen levélben, illetve telefonon értesítést kaptak az országos koronavírus-szűrővizsgálatban való részvételre. A Szegedi Tudományegyetem mindenkit, aki értesítést kapott, arra kér, hogy vegyen részt a vizsgálatban és menjen el a mintavételi pontra.

 

Május 14-én, csütörtökön 8 és 11 óra között Baján, a Bácskai Kultúrpalotában, 9 és 17 óra között Lajosmizsén a Művelődési Házban, 13 és 19 óra között Kecskeméten, a Piaristák terén, az SZTE Háziorvosi Oktató Központjában végeznek mintavételt a Szegedi Tudományegyetem munkatársai.

 

Az országos tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt, 14 év felett minden korosztályból. A minták 16,4 százalékát a Szegedi Tudományegyetem munkatársai gyűjtik be a régióból, vagyis Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékből. A május elsején indult 14 napos szűréssorozatban a Szegedi Tudományegyetemről 15 munkacsoport vesz részt, köztük orvosok, ápolók, asszisztensek és rezidensek.

 

A négy megyében előre meghatározott helyszínekre és időpontokra várják azokat, akik előzetesen levélben és adott esetben telefonon értesítést kaptak. A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik majd, annak érdekében, hogy az idősebbeknek, vagy a krónikus betegséggel küzdőknek most se kelljen elhagyni otthonaikat. A Szegedi Tudományegyetem munkatársai az átfogó keresztmetszeti vizsgálatot legalább két alkalommal a járvány lefolyása során megismétlik, melyek között legalább egy hónapnak kell eltelnie. A tesztelésben való lakossági részvétel önkéntes és ingyenes. A vizsgálat során orr- és garatváladék törlésből származó mintát vesznek, ami a PCR vizsgálat meghatározásához szükséges. Másrészt vérvételre is sor kerül, ami az ellenanyag elemzéséhez fontos.

 

A témában korábban Prof. Dr. Lengyel Csaba a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke nyilatkozott. A nyilatkozat videós formában itt elérhető.

 

A kutatásról bővebben itt olvashat.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek