SZTE Info

EUGLOH

Sajtóközlemény - Nemzetközivé tette a Tudományos Diákköri Konferenciát az SZTE a EUGLOH Szövetségben

A magyarországi tudományos diákkör gazdag hagyományait tette nemzetközivé a Szegedi Tudományegyetem a EUGLOH partneregyetemeknek szervezett közös TDK-n. A konferencia a közelmúltban online formában zajlott: 10 szekcióban 52 online prezentáció hangzott el és 25 elektronikus posztert mutattak be. Húsz SZTE-s hallgatót díjaztak, közülük hatan első helyezést értek el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tudományos Diákköri Konferenciákat több mint hatvan éve rendeznek Magyarországon. Szegeden 1953 elején tartották az elsőt az SZTE Természettudományi Karán. Általa az egyetemi hallgatók olyan tudományos igényességű kutatómunkában vehetnek részt, amely túlmutat a graduális képzésben oktatott tananyagok megismerésén és elsajátításán. A TDK munka szakmai és tudományos eredményeit pályamunkák formájában mutatják be a hallgatók. A TDK fontos szerepet tölt be abban, hogy a kutatás iránt érdeklődő fiatalokat a tudományos munka felé terelje.

 

A Szegedi Tudományegyetem a EUGLOH Szövetségben – amelynek tagjai a Ludwig-Maximilian University of München (Németország), Lund University (Svédország), University of Porto (Portugália), a Paris-Saclay University (Franciaország) – nemzetközivé tette a hungarikumnak számító Tudományos Diákköri Konferenciát. Az SZTE szervezésében most első alkalommal online formában és nemzetközi résztvevőkkel valósult meg a TDK, amelynek az SZTE CooSpace platformja szolgált bázisul. Élő konferenciabeszélgetésekhez kapcsolódhattak a versenyzők, a kutatók és a közönség. Az online felület már a EUGLOH Summer School során is jól vizsgázott, ezúttal azonban még változatosabb programot állítottak össze a szervezők. A 30 főt meghaladó szervezői csapatban nagy felelősséget vállaltak az SZTE Általános Orvostudományi Kar hallgatói, ugyanis ők moderálták a versenyszekciókat.


A nemzetközi tudományos diákköri konferencia 10 szekciójában 52 online prezentáció hangzott el, valamint 25 elektronikus posztert állítottak ki a virtuális térben. A prezentációk számos témát öleltek fel: közöttük az öregedés és demencia globális egészségügyi kihívásait, a fertőző és nem fertőző betegségeket, szív- és érrendszeri betegségeket, a víz és élelmiszer szennyezettséget és a klímaváltozást, a rákszűrést-és kezelést, az antimikrobiális rezisztanciát, valamint egyéb, a globális egészséget érintő témaköröket.


A tízperces előadásokat vita követte, a posztereket pedig fórumhozzászólások formájában tárgyalták meg. Az egyes szekciókban az elnöki és társelnöki feladatokat az öt partnerintézmény kutatói látták el, akik közül nyolcan plenáris előadásokat is tartottak szintén a világhálón keresztül. A háromnapos rendezvényre összesen 174-en voltak kíváncsiak, akik szurkolhattak és kérdéseket is tehettek fel a versenyzőknek és az előadóknak. A nemzetközi konferencián versenyző hallgatók oklevelet és kreditigazolást kaptak a lelkiismeretes felkészülésért és a sikeres részvételért.


Az első online, nemzetközi EUGLOH Tudományos Diákköri Konferencián 20 SZTE-s hallgatót díjaztak, közülük 6-an első helyezést értek el.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.