SZTE Info

Sajtómeghívó - INTERREG Duna Projekt eredményeit bemutató programra

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar tisztelettel meghívja Önt az INTERREG Duna Projekt eredményeit bemutató sajtónyilvános rendezvény-sorozatra 2020. szeptember 10-én, csütörtökön 10 órai kezdettel. Helyszín: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Szolnoki Szakaszmérnökség, Konferencia terem (5000 Szolnok, Verseghy út 1.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A vízgazdálkodás és az árvíz elleni védekezés hatékonyságának fejlesztése áll az INTERREG Duna Projekt fókuszában.

 

A Danube Floodplain elnevezésű EU Interreg Duna Transznacionális Program (DTP) együttműködésben zajló projekt 2018 nyarán indult és 2021. május végéig tart. A nemzetközi együttműködéssel zajló kutatások és elemzések – a Duna vízgyűjtő árvízvédelmének szem előtt tartása mellett – az árterek megújítását célozzák.

 

Az érdekelti fórumon a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, továbbá az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének szakemberei bemutatják az ártér rehabilitációval, ártéri területhasználat változással, árvízvédelemmel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeiket.

 

A terepi kiszálláson a sajtó munkatársai megtekinthetik a Rákóczifalva közelében található Bivaly-tónál korábban megvalósított ártéri rehabilitáció eredményeit. Ezek mintájául szolgálnak a Danube Floodplain projektben pilot területként szereplő Fokorú-puszta térségében tervezett beavatkozásokhoz.

 

A részletes program itt érhető el.

 

A rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.