SZTE Info

Sajtómeghívó- Elsőéves hallgatók eskütétel és megemlékezés a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt és munkatársait az elsőéves hallgatók eskütételére és Szent-Györgyi Albert szobrának koszorúzási ünnepségére 2020. szeptember 16-án, szerdán, 12 órára. Helyszín: Szeged, Dugonics tér 13.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hallgatóvá válás egyik legfontosabb eseménye a tanévnyitó és az elsőéves diákok eskütétele, melyre a koronavírus-járvány miatt a szeptember 5-re tervezett ünnepségen nem kerülhetett sor. A Szegedi Tudományegyetem vezetése számára kiemelten fontos, hogy a jelenlegi helyzet ellenére is, személyesen köszöntse elsőéves hallgatóit, és lehetőséget biztosítson számukra a gólyaeskü letételére, ezért 2020. szeptember 16-án, szerdán, 12 órától tanévnyitó flashmob rendezvényt tartunk a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri főépülete előtt. Az ünnepségen Egyetemünk egykori rektora, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert emléke előtt is tisztelgünk születésnapja alkalmából.

 

Tekintettel a járványügyi előírásokra, kérjük, hogy az eseményen fokozottan figyeljen a másfél méteres távolság betartására és viseljen orrot és szájat eltakaró maszkot.

 

A rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.