SZTE Info

Sajtómeghívó - Az SZTE is támogatja Székely Nemzeti Tanács által indított polgári kezdeményezést

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt sajtónyilvános eseményére, amelyen a Szegedi Tudományegyetem kifejezi támogatását a Székely Nemzeti Tanács által indított polgári kezdeményezés és az ezt támogató aláírásgyűjtés témakörében. Az esemény időpontja: 2020. február 7., péntek, 12.00 óra. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Rektori Tárgyaló (Szeged, Dugonics tér 13.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezését 2019. április 30-án vette nyilvántartásba az Európai Bizottság hat év pereskedés után. A Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezés célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel. Annak érdekében, hogy az Európai Unió napirendre tűzze a kérdést, az aláírásgyűjtés 2019. május 7-i meghirdetésétől számított egy év alatt legkevesebb egymillió támogató aláírást kell összegyűjteni legalább hét európai uniós országból.

A kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

 

Ezen régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy kell megelőzni, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg.

 

Ehhez biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU alaphoz, forráshoz, programhoz, meg kell teremteni a garanciákat sajátosságaik fenntartásához, a megfelelő gazdasági fejlődéshez, hogy az Unió átfogó, harmonikus fejlődése fenntartható legyen, és kulturális sokszínűsége is fennmaradjon.

 

A Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért európai polgári kezdeményezés aláírható online a https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative linken. A link elérhető a http://www.nemzetiregiok.eu oldalról is a Támogatom gombra kattintva is. A támogató ív a http://nemzetiregiok.eu/prints/ oldal Nyomtatványok menüpontja alól tölthető le.

 

Az aláírásgyűjtést Magyarország Kormánya is támogatja.

 

A Szegedi Tudományegyetem is csatlakozik a polgári kezdeményezéshez.

 

A rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.