SZTE Info

Sajtóközlemény - További intézkedéseket vezetett be a Szegedi Tudományegyetem a koronavírussal kapcsolatban

A Kínában felbukkant koronavírus okozta fertőzés terjedésével kapcsolatban újabb intézkedéseket rendeltek el a Szegedi Tudományegyetemen. A mintegy 30 ezres egyetemi közösség egészségének megóvása érdekében rektori és kancellári körlevelet adtak ki, amelyben – többek között – a veszélyeztetett területről visszaérkezők munkavégzés és óralátogatás alóli mentesítését és a kiutazások mellőzését kérik. Az egyetemen felállított szakmai stáb tájékoztatása szerint azonban Szegeden eddig nem azonosítottak koronavírussal fertőzött beteget.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közös rektori és kancellári körlevélben tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem vezetése 2020. február 26-án az intézményben dolgozó több mint 8 ezer közalkalmazottat és az egyetemen tanuló mintegy 21 ezer hallgatót. Az utasítás szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján (www.nnk.gov.hu) közzétett veszélyeztetett területekre kiküldetés nem rendelhető el, azokat pedig, akik az érintett veszélyeztetett területről 2020. február 12. napja után érkeztek vissza haladéktalanul mentesíteni kell a munkavégzés alól – távolléti díj fizetése mellett – a hazaérkezésüket követő naptól 14 napra. A körlevélben arra is felhívják a figyelmet, hogy az érintett területekre történő utazásokat lehetőség szerint függesszék fel, az onnan érkező delegációk, meghívott személyek fogadását pedig halasszák el.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapja szerint az érintett területek listája 2020. február 25-én: Kína, Szingapúr, Hongkong, Japán, Dél-Korea, Irán, illetve Olaszországban az alábbi tartományok: Lombardia, Emilia-Romagna, Piemont, Veneto.

 

Az egyetemen tanuló 140 kínai hallgató január végi informálása után, február 26-án a teljes hallgatói közösség tájékoztatása is megtörtént. A rektori-kancellári körlevélben az óralátogatás, az egyetemi közösségi terek és az épületek látogatásának, valamint a személyes ügyintézés mellőzését kérik azok esetében, akik az új koronavírussal érintett területen jártak az elmúlt két hétben, vagy ugyanezen időszakban olyan személyekkel találkoztak, akik a koronavírussal érintett területen jártak a találkozásukat megelőző két hétben, esetleg ilyen személlyel élnek közös háztartásban. Az indokolt távolmaradás esetén semmilyen hátrány nem éri a hallgatókat, a hiányzásokat rugalmasan kezelik, ezért kérik a diákokat, hogy a Tanulmányi Osztályok felé e-mailben, vagy telefonon jelezzék az érintett területről történő hazautazás időpontját és az érintett terület megnevezését.

 

Emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a vírus terjedése megelőzésének jelenleg ismert legbiztosabb módja a higiénés előírások betartása, illetve az, ha a betegség bármilyen tüneteit mutató személyek otthon maradnak, nem mennek közösségbe, órára, munkahelyre és háziorvosukhoz fordulnak e-mail, vagy telefonon.

 

Az intézményben a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársainak és az érintett szakmák képviselőinek bevonásával már január végén felállítottak egy operatív szakmai stábot, hogy az aktuális helyzetnek megfelelő intézkedéseket a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudják megtenni. A szakmai stáb tájékoztatása szerint Szegeden nincs koronavírussal fertőzött beteg és nem is lehet, ugyanis az esetleges betegek elkülönítésére a budapesti Szent László kórházat jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A Szegeden felmerülő gyanús eseteknél az érintett személyt elkülönítik a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Intenzív Osztályán, pozitív minta esetében pedig azonnal a Szent László Kórházba szállítják. Szegeden eddig nem azonosítottak koronavírussal fertőzött beteget. A szakmai stáb folyamatosan figyeli és követi a WHO és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásait, a Magyar Kormány információit, és a további intézkedéseket ezen ajánlások figyelembevételével, valamint a járványügyi kockázat mérlegelése alapján rendeli el.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.