SZTE Info

Sajtóközlemény - SZTE-Honvédelmi Minisztérium együttműködési megállapodás

A Szegedi Tudományegyetem és a Honvédelmi Minisztérium az oktatás, a kutatás területén korábbra visszanyúló eredményes együttműködését intézményesítette 2020. február 27-én. Az együttműködési megállapodás részeként szeptembertől az SZTE valamennyi képzésén meghirdetik a honvédelmi alapismeretek kurzust, ezzel is támogatva a katonai pálya ismertségét és népszerűsítését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és a Honvédelmi Minisztérium az oktatás, a kutatás területén már korábban is sikeresen működött együtt. Ezt a közös munkát foglalták keretek közé és intézményesítették azzal az együttműködési megállapodással, amelyet Szabó István honvédelmi államtitkár, prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora és Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja írta alá 2020. február 27-én, a Szegedi Tudományegyetemen.

 

Köszöntő beszédében prof. dr. Rovó László elmondta, a megállapodás kiemelten  nemes célt szolgál, ez a cél pedig nem más, mint hazánk honvédelmi képességeinek erősítése. – Honvédségünk csak akkor lehet hatékony, ha birtokában van a harmadik évezred modern technikai eszközeinek, másfelől megfelelő létszámmal is rendelkezik. A szegedi egyetem képes mindkét alappillér erősítésében aktív szerepet vállalni. Egyrészt, tudományos központ vagyunk, tehát együttműködünk majd a különböző védelmi innovációs és kutatás-fejlesztési projektek megvalósításában. Másfelől, oktatási intézményként sok ezer hallgatónkat fogjuk arra ösztönözni, hogy tartalékosként, vagy a diploma megszerzését követően a katonai pályát akár fő hivatásként választva minél többen vegyenek részt a magyar honvédelem további fejlesztésében – mondta prof. Dr. Rovó László rektor.

 

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja köszöntőjében azt hangsúlyozta, a Szegedi Tudományegyetemen szeptembertől valamennyi szakon meghirdetik a  honvédelmi alapismeretek kurzust. A tananyag kidolgozásában, fejlesztésében együttműködnek a minisztérium szakembereivel. A toborzás elősegítése érdekében az egyetemi tantervek keretei között két kredit jóváírását biztosítják minden hallgató számára, aki önkéntes tartalékos jogviszonyban áll, az alapkiképzést már teljesítette, és az erről szóló igazolást bemutatja. – Úgy gondolom, az erkölcsi vonzerő mellett ez jelentős ösztönzést jelent majd a fiataloknak. Ami pedig a kutatási és tudományos együttműködést illeti: kölcsönösen vállaljuk, hogy rendszeresen tájékoztatjuk egymást a nyílt szakmai konferenciákról, és a különböző oktatási lehetőségekről. Emellett létrehozunk egy olyan komplex, civil-katonai tudásbázist, amely lefedi mind a honvédelem és a hadtudomány, mind pedig azok interdiszciplináris tudományterületeit – fogalmazott Dr. Fendler Judit kancellár.

 

Szabó István honvédelmi államtitkár arról beszélt: a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programon dolgozik, amelynek célja olyan megújított honvédelmi rendszer és a honvédség kialakítása, amely megfelel a 21. századi kihívásoknak. A Zrínyi Program révén teljes technológiai megújulás előtt áll a honvédség, az együttműködésnek köszönhetően pedig a magyar honvédség tagjai számára képzési és továbbképzési lehetőségek nyílnak meg az egyetemen a szakemberképzés területén. –  A honvédelem ügye össztársadalmi ügy és egyben nemzeti feladat, ezért a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség keresi a szövetségeseket. Az egyetem természetes terepe a megfelelő utánpótlásnak. Az együttműködés fontos célja a tartalékos rendszer népszerűsítése. A Szegedi Tudományegyetemen népszerű az önkéntes tartalékos szolgálat, jelenleg a szegedi egyetem több mint ötven hallgatója szolgál tartalékosként, remélhetőleg ez a szám a jövőben növekedni fog – mondta Szabó István honvédelmi államtitkár.

 

Az együttműködés révén tehát növelik a Magyar Honvédség társadalmi támogatottságát, a katonai pálya – különösen a szerződéses és az önkéntes tartalékos szolgálati jogviszony – ismertségét, fejlesztik a Honvédelmi Minisztérium toborzási hatékonyságát, valamint együttműködnek a védelmi innováció és kutatás-fejlesztés területén. A Szegedi Tudományegyetem és a Honvédelmi Minisztérium együttműködik az Önkéntes Tartalékos Rendszer működtetéséhez szükséges humán és anyagi erőforrások optimalizált felhasználásának érdekében. Biztosítják a hallgatók önkéntes részvételi lehetőségét a tartalékos tisztképzésben; támogatják és népszerűsítik a honvédelmi alapismeretek oktatását és megnyitják annak a lehetőségét, hogy a tudományos-kutatási tevékenységek területén kölcsönösen támogassák egymást, ezzel segítve szakmai elismertségüket. 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.