SZTE Info

Sajtóközlemény - Irodalmi és kultúrtörténeti versenyt hirdet középiskolásoknak az SZTE BTK

2020. április 14-én lesz 70 éve, hogy megszületett Esterházy Péter, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara ebből az alkalomból háromfordulós irodalmi és kultúrtörténeti versenyt hirdet középiskolásoknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az 1-2. forduló feladatait be kell küldeni, a verseny döntőjét Szegeden rendezik az Esterházy 70 című egész napos program keretében: az 1-2. forduló összesített pontszámai alapján várják a legjobb 3 csapatot a szóbeli döntőre 2020. április 21-én. A versenyre 3 fős középiskolai csapatok jelentkezését várják 2020. február 29-ig. A fölkészülést ajánlott olvasmányokkal segítik. A versenyfelhívás itt elérhető. A döntőbe kerülő csapatok tagjai értékes jutalmakat kapnak. A verseny díjainak fölajánlója a Magvető Kiadó.

 

A verseny zsűrije:


· prof. dr. Gyenge Zoltán, az SZTE BTK dékánja

· prof. dr. Szilágyi Zsófia egyetemi tanár, a Magyar Irodalmi Tanszék vezetője

· dr. habil. Szabó Gábor docens, Magyar Irodalmi Tanszék, Esterházy-kutató

· dr. habil. Zvara Edina docens, Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék, művelődéstörténész

· Zs. Sejtes Györgyi kutatótanár, az SZTE Juhász Gyula gyakorlóiskolájának igazgatóhelyettese

 

A döntőről videófelvétel készül, és élőben közvetítik a BTK középiskolásoknak készülő oldalán.

További információ itt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.