SZTE Info

Sajtómeghívó- Kreatív Tudományos Program Középiskolásoknak az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara idén is megrendezi a középiskolás diákoknak szóló kétnapos matematikai, fizikai és informatikai versenyeket. Az április 5-én 9 órakor kezdődő eseményen a diákok bemutathatják sikeres és izgalmas pályamunkáikat, laborlátogatásokon, bemutatókon és workshopokon vehetnek részt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2017 óta minden évben megrendezi a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara a Kreatív Tudományos Program Középiskolásoknak (KTPK) elnevezésű kétnapos tudományos eseményt. A két nap alatt három országos verseny döntőjét tartják, valamint a középiskolás diákoknak lehetősége nyílik találkozni a tudományterületek egyetemi és ipari képviselőivel. A részt vevő diákok az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) közreműködésével szervezett izgalmas laborlátogatásokon, bemutatókon és workshopokon is részt vehetnek.

 

A versenyek során a diákok a fizika, matematika és informatika területein mérettethetik meg magukat a TTIK három, sok éves múlttal rendelkező versenyének döntőjén. A Játsszunk fizikát! versenyt idén Telkes Mária, a napenergiát kutató tudósnő emlékének jegyében szervezték meg. A verseny három fordulóból állt, melyre a diákok január és február között nyújthatták be kísérleteiket, pályamunkáikat. Az áprilisi döntőn a legügyesebb, legötletesebb beküldők jutalomban részesülnek és bemutathatják izgalmas kísérleteiket. A Polygon pályázatra középiskolai matematikához kapcsolódó problémák és érdekességek témakörében jelentkezhettek a diákok. A legjobb dolgozatok készítői pénzjutalomban részesülnek.

Az informatika iránt érdeklődő középiskolások az V. Szegedi Innovatív Informatika Versenyre jelentkezhettek két szekcióban, informatikai és műszaki informatika.

 

A versenyekről további információs és a részletes program itt.

 

A program az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 számú „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázat támogatásában valósul meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.