Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó - 4. Lézeres Transzmutációs Konferencia a Szegedi Tudományegyetemen

Sajtómeghívó - 4. Lézeres Transzmutációs Konferencia a Szegedi Tudományegyetemen

2019. október 31.

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a 4. Lézeres Transzmutációs Konferencia kapcsán szervezett szakmai együttműködési megállapodás aláírására és az azt követő sajtótájékoztatóra 2019. november 4-én, hétfőn 11 óra 45 percre. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem központi épület, díszterem (6720 Szeged, Dugonics tér 13., 2. emelet)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A rendezvényen részt vesznek:

 

  • Palkovics László innovációs és technológiai miniszter
  • Allen Weeks, az ELI Delivery Consortium vezérigazgatója
  • Gérard Mourou, a párizsi Ecole Politechnique egyetem professzora, a 2018. évi fizikai Nobel-díj nyertese
  • Toshiki Tajima, a kaliforniai székhelyű Tri Alpha Energy vállalat tudományos igazgatója és
  • Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem prorektora

 

A lézeres úton előállított neutronokon alapuló, sóolvadékos transzmutátor létrehozására egy nemzetközi tudományos konzorcium alakítását kezdeményezte Toshiki Tajima, a kaliforniai székhelyű Tri Alpha Energy vállalat tudományos igazgatója és Gérard Mourou Nobel-díjas tudós, a párizsi Ecole Politechnique egyetem professzora 2018-ban. Az elmúlt másfél évben három konferenciát rendeztek abból a célból, hogy – a nemzetközi tudományos közösség bevonásával továbbá számítva az ipar érdeklődésére is – kialakítsák a transzmutátor vázlatos koncepcióját. A kutató munka strukturálására négy tudományos pillért definiáltak – lézeres neutronforrás; neutronika; reaktor fal-anyag; sóolvadék nukleáris kémia – amelyek mentén megkezdődött a főbb tudományos, illetve technológiai kihívások számbavétele is. A jelen, immáron negyedik konferencia célja a tudományos pillérek szerint tagolva az eltelt időszakban végzett tudományos előrehaladás számbavétele, beleértve a közeljövőben tervezett első kísérletek előkészületi munkáit is. Mindezeken túl a konferenciának fontos célja, hogy a kitűzött feladatok megoldásába a tudományos közösséget – a nemzetközi mellett a magyar tudományos közösséget is – minél szélesebb körben bevonja.

 

A magyar kormány úgy döntött, hogy a transzmutációhoz szükséges lézeres neutron forrás kifejlesztését, mint nemzeti kutatási programot három évre, összesen 3,6 milliárd forinttal támogatja, és megbízza a Szegedi Tudományegyetemet, hogy a projekt sikeres megvalósítása érdekében a nemzetközi konzorcium munkáját koordinálja. Az alapító három intézmény, a párizsi Ecole Politechnique egyetem, a kaliforniai székhelyű TAE vállalat, és a Szegedi Tudományegyetem 2019. április 5-én együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá. Ennek célja, hogy biztosítsa a kereteket ahhoz, hogy a három intézmény – további együttműködő partnereket is bevonva – a projektet sikeresen megvalósítsa. A projektben részt vevő intézmények szakmai együttműködésüket 2019. november 4-én sajtónyilvános keretek között erősítik meg.

 

Tájékoztatjuk a sajtó képviselőit, hogy a szakmai együttműködési megállapodás aláírása és az azt követő sajtótájékoztató angol nyelvű. A sajtótájékoztatón tolmácsot biztosítunk. Az eseményt követően lehetőség lesz magyar és angol nyelvű interjúk készítésére.

 

A rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek