Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény- Semmelweis Ignác emlékére avattak szobrot a WHO székházában

Sajtóközlemény- Semmelweis Ignác emlékére avattak szobrot a WHO székházában

2019. január 29.
2 perc

Semmelweis Ignác születésének 200 éves évfordulója alkalmából az Egészségügyi Világszervezet genfi központjában mellszobrot állítottak a magyar orvos tiszteletére. A szobor adományozói a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara és a Semmelweis Emlékbizottság.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Semmelweis Ignác nevét az egész világon ismerik, tudják, hogy megfigyelésének sok millió anya köszöntheti az életét. Semmelweis nemcsak az anyák megmentője, hanem a modern sebészet alapkövének megteremtője is volt, a szepszis-antiszepszis koncepció felismerésével. A magyar orvos tiszteletére, születésének 200. évfordulóján, a Szegedi Tudományegyetem, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselői mellszobrot avattak a WHO genfi központjában.


– Nagyon sok kiváló tudós, gondolkodó vitte előre az emberiség sorsát, azonban nagyon kevesek nevére emlékszünk évezredeken át, mint Hippokratészra, Newtonra vagy Einsteinre. Büszkék vagyunk arra, hogy e hallhatatlanok sorában egy magyar tudós is van, Semmelweis Ignác, akinek neve, emléke nem csak hazájában, hanem a világ minden táján megmarad örökre – fogalmazott a szoboravatás kapcsán Prof. Dr. Lázár György, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja.


A szoboravató ünnepségen Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a világszervezet főigazgatója, Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter képviseletében Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, Jakab Zsuzsanna, dr. Jakab Ferencné az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának képviseletében Prof. Dr. Lázár György, a kar dékánja mondott beszédet. A rendezvényen részt vett Prof. Dr. Németh Gábor dékánhelyettes és Prof. Dr. Bari Ferenc prodékán, továbbá a Semmelweis Egyetem Emlékbizottsága képviseletében Prof. Dr. Rosivall László és Dr. Shahrokh MirzaHosseini.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek