SZTE Info

Sajtómeghívó - HUSRB - RILIAM - workshop

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a RILIAM projekt workshopjára 2019. június 12-én, szerdán 13:00 órai kezdettel. Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agora (Szeged, Kálvária sgt. 23.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Riliam projekt (Regional Innovation Laboratory for Industrial Automation and Mechatronics, HUSRB/1602/41/0012) az Interreg IPA-CBC Magyarország-Szerbia Program részeként 2018. júliusában indult; a főpartner a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, míg projekt partnerként a megvalósításban részt vesz a Szegedi Tudományegyetem, a Szabadkai Üzleti Inkubátor és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is.

A 20 hónapos futamidejű projekt célja, hogy két innovatív kompetencia laboratóriumot hozzon létre a határ két oldalán az automatizálási és a mechatronikai cégek számára. A laboratórium eszközeit a vállalkozások kipróbálhatják, megtanulhatják kezelni, mielőtt saját vállalkozásukban is használnák őket.

 

A workshop programja:

13. 00

Megnyitó

Dr. Sárosi József, Intézetvezető-helyettes, Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar

13.10

Raptis Dimitrios, Logicon LP:

· Fejlett mechatronikai megoldások

· Az ipar 4.0 új aspektusai

· A “pick and place” technológia bemutatása élelmiszeripari - mechatronikai rendszereken

15:30

Ebéd

16.00

Szakmai beszélgetés

16.30

Konferencia zárása

 

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.