SZTE Info

Sajtómeghívó - „Volt egyszer egy szovjet laktanya – ahogy mester és tanítványa látta” fotókiállítás

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága tisztelettel meghívja Önt a „Volt egyszer egy szovjet laktanya – ahogy mester és tanítványa látta” című fotókiállítás megnyitójára 2019. április 29-én, hétfőn 18 órára. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Rektori Épület, átrium (Szeged, Dugonics tér 13.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Pravda néhány elsárgult száma, szakadt könyvek, két falfestmény, gázálarc a földön. Omladozó mennyezet, betört ablakok, színpadi kellékekből kinőtt páfrány, penészvirág a falon – pillanatképek az egykori szovjet laktanyából. Az öthalmi úti objektum jó ideje lakatlan, a világ elől elzárt kaszárnyáit utolsóként mester és tanítványa, Németh György és Bobkó Anna járhatta körbe. Megörökíthették a változást is, hiszen az egykori orosz laktanya területén hamarosan a Szegedi Tudományegyetem tudományos-innovációs parkja épül.

 

A mester: Németh György fotóművész, a Magyar Távirati Iroda volt fotóriportere. A Magyar Sajtófotó Kiállítás többszöri díjazottja. Fotói két alkalommal szerepeltek a Word Press kiállításon. Többek között Rómában, Párizsban és Temesváron is szerepelt nemzetközi fotóművészeti kiállításokon. Fotózta a Szegeden még ma is dolgozó kisiparosok műhelyeit, és portrésorozatot készített az itt élő képzőművészekről. Tagja a Szebeni Műhelynek, ahol hazánk válogatottan kiemelkedő alkotói fotóművészeti gyűjteményt hoznak létre. Jelenleg az SZTE JGYPK fotográfus képzés mestertanára.

 

A tanítvány: Bobkó Anna, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának fotóriportere. Feladata - többek között - a Szeged Science Park projekt fotódokumentálása. A Szegedi Akadémiai Bizottság Médiapályázatának kétszeres nyertese. Hét önálló kiállítást tudhat maga mögött. Jelenleg az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar fotográfus képzésének végzős hallgatója. Vizsgaremek témája: az egykori szovjet laktanya.

 

A kiállítást megnyitja: Dr. Medgyesi Konstantin történész, a Móra Ferenc Múzeum igazgatóhelyettese.

 

Közreműködik az 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar rézfúvós kvintettje.

 

A tárlat megtekinthető május 17-ig, munkanapokon 08.00-20.00 óráig.

 

A rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.