Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Gyakorlatorientált képzések, háromszáz szak az SZTE portfóliójában

Sajtóközlemény - Gyakorlatorientált képzések, háromszáz szak az SZTE portfóliójában

2019. február 04.

Több mint háromszáz szakból álló portfóliójával a Szegedi Tudományegyetem Magyarországon az egyik leggazdagabb választékot kínálja a felsőoktatásban továbbtanulóknak. Az SZTE 12 kara és Tanárképző Központja a hazánkban elérhető 14 képzési területből – egy kivétellel – a teljes vertikumot biztosítja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Gyakorlatorientált a hagyományosan rangos szegedi egyetemi képzés. Például duális képzést az SZTE 67 partner intézménnyel együttműködve, 4 karának – az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, a Mezőgazdasági Kar, a Mérnöki Kar, a Természettudományi és Informatikai Kar – 18 szakján kínál. Ezek közül az országban egyetlenként az SZTE ETSZK a szociális munka szakon teszi elérhetővé e tanulási formát.


A kor kihívásaira új szakok indításával is reagál az SZTE. Például az új szoftverorientált villamosmérnök alapszak hallgatói három – műszaki alkalmazásfejlesztés; beágyazott műszaki rendszerek; intelligens ipari rendszerek – specializáció közül választhatnak. A gyakorlatorientált üzemmérnök-informatikus BProf (Bachelor of Profession) szak újdonságát jelzi, hogy ez a képzési szint Magyarországon csak tavaly óta szerepel a továbbtanulási kínálatban. A szegedi üzemmérnök-informatikus BProf szak négy specializációt – backend fejlesztő; frontend fejlesztő; tesztmérnök; Internet of Things – kínál.


Az SZTE további 4 karát érinti az orvos és egészségügyi képzés megújítása, amelyhez jelentős uniós pályázati forrást nyert az intézmény. E projektek eredményeként – többek között – a mentőautó-szimulátorral vagy a Készségfejlesztési Központban máris gyakorolhatnak a medikusok. Ennek a skill-labornak a végleges helye a klinikakertben renoválandó épületben kialakítandó Egészségtudományi Képzési Tömbben lesz. Új helyre kerül majd az SZTE Fogorvostudományi Kar is.


Felújított épületben tanulhatnak néhány éven belül – többek között – az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar, valamint az SZTE művészeti karává fejlesztendő Zeneművészeti Kar hallgatói is. Az SZTE Gazdaságtudományi Karán bevált távoktatási lehetőségeket a szegedi egyetem bővíti, folyamatosan korszerűsíti képzései módszertanát, bővíti e-tananyag-archívumát.


Növekszik a magyar és külföldi fiatalok érdeklődése a QS nemzetközi felsőoktatási listáján a legjobb magyar egyetemként rangsorolt, a világ összes, közel 26 ezer felsőoktatási intézménye közül a top 2% közé tartozó Szegedi Tudományegyetem iránt. A hazai demográfiai adatok ellenére az előző évinél több SZTE-„gólya” kezdte el tanulmányait 2018 szeptemberében; a tavalyinál többen jelentkeztek a szegedi keresztféléves képzésekre is. Ugyancsak nőtt a külföldi hallgatók érdeklődése: a szegedi egyetemisták 18 százaléka más ország állampolgára és mind a 12 SZTE-kar képzésébe bekapcsolódnak.


Már középiskolás időszakukban segíti az SZTE a felvételire készülőket. Így például a középiskolások idegennyelv tanulását támogatja az SZTE egyik projektje. Továbbá: az „SZTE START Tehetséggondozó Program" révén 50-100 ezer forint ösztöndíjat nyerhetnek azok a 12. évfolyamos középiskolás diákok, akik első helyen jelentkeznek a szegedi egyetem valamely képzésére, és oda felvételt nyernek. Az SZTE számos egyéb juttatással, szolgáltatással támogatja, például 13 kollégiumában közel 4500 hellyel várja hallgatóit. Ezekről részletes tájékoztatás itt és az SZTE, valamint az SZTE kari honlapjain olvasható.


A top 10% közé tartoznak a brit Quacquarelli Symonds (QS) legutóbbi tudományterületi világranglistáján az SZTE ÁOK, ETSZK, FOK, illetve Gyógyszerésztudományi Karhoz tartozó élet és orvostudományok terület; továbbá: az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon oktatott nyelvészeti és bölcsészeti szakok; valamint az SZTE MGK mezőgazdasághoz, illetve az SZTE TTIK kémiához illeszkedő képzései. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar pedig a pedagógusképzésben került dobogós helyekre a hazai felsőoktatási rangsorokban. Versenyképes tudást és biztos munkaerő-piaci elhelyezkedést jelent a fiatalok számára az SZTE-diploma.


Az SZTE további célja a nemzetközileg is versenyképes kutatás művelése. Ezt segíti – többek között – az Új Nemzeti Kiválóság Program, amely a kutatói és alkotói kiválóságot minden tudomány- és művészeti területen figyelembe veszi. Az ÚNKP ösztöndíját 2018-ban a szegedi egyetem polgárai közül az előző évinél több, összesen 228 tehetséges hallgató, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el. Ez a közel 385 millió forint támogatás javította az intézmény kutatási feltételeit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek