SZTE Info

Sajtóközlemény - A legkorszerűbb lézeres eljárások az SZTE bőrgyógyászati klinika ESLD-kurzusán

Vezérelőadók oktatják a bőrgyógyászatban alkalmazható legkorszerűbb lézeres technikákat a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán 2018. január 26-27. között rendezendő ESLD-kurzuson. A bőrfiatalítástól kezdve a zsírapasztáson át a tűzfolt kezeléséig számos új lehetőséget ismerhetnek meg a gyakorlati képzés résztvevői.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Gyakorlati tréningnek, ESLD (European Society for Lasers and Energy Based Devices) lézerkurzusnak ad otthont a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikája. A világ vezérelőadóitól 5 csoportban 35 szakember ismerheti meg a legkorszerűbb lézeres berendezések bőrgyógyászati alkalmazásának lehetőségeit az SZTE 2018. január 26-27. közötti nemzetközi programján.

 

A tűzfolt, a visszértágulatok, a vírusos szemölcsök, az úgynevezett terhességi csíkok kezelésére, vagy éppen a tetoválás eltávolítására, zsírapasztásra is alkalmas a lézer a bőrgyógyászatban. A különböző betegségekkel együtt járó értágulatok is kezelhetőek a lézerfény segítségével. A bőrön jelentkező jóindulatú elváltozások eltávolításához ugyancsak használható a módszer. A bőr kisebb-nagyobb egyenetlenségei, például a ráncok is legyalulhatóak a lézerrel. Számos műtéti eljárás, úgymint az „arcfelvarrás”, a szemhéjplasztika vagy a zsírleszívás is helyettesíthető ma már lézeres technika alkalmazásával. Jelenleg mintegy 80 különböző bőrbetegség, illetve kozmetikai rendellenesség kezelhető különféle lézerekkel.

 

Az Európai Bőrgyógyászati Lézertársaság különböző technikákat bemutató, gyakorlati megközelítésű rendezvényét, Genf után, most Szegeden rendezik meg.

 

– Már most is mindennapi gyakorlat a szegedi bőrklinikán a lézeres technika alkalmazása bőrbetegségek kezelésére, valamint esztétikai célból. A nálunk működtetett, amúgy a világ egyik legmodernebb készülékét mi fogjuk bemutatni a kollégáknak a nemzetközi ESLD-kurzuson – árulta el Prof. Dr. Kemény Lajos. Az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója kiemelte, hogy a világ legkorszerűbb bőrfiatalító technikáit is demonstrálják majd a nemzetközi programon. A legújabb módszerek alkalmazásával az elvégzett kezeléseket követően a paciens szinte azonnal visszaléphet korábbi életébe, visszatérhet munkájához.

 

A nemzetközi lézeres tréning megszervezésére az ESLD társaság elő-elnöke, Dr. Ashraf Badawi javaslatára kapott felkérést a Szegedi Tudományegyetem. A jelenleg Kanadában élő Badawi doktor ugyanis személyesen megtapasztalhatta, hogy az SZTE klinikáján miként alkalmazzák a lézereket a bőrgyógyászatban, ugyanis – Prof. Dr. Kemény Lajos irányításával – erről a témáról írta és a Szegedi Tudományegyetemen védte meg PhD-értekezését, majd lett rendszeres vendégtanára az itteni orvosképzésnek. A nemzetközi konferenciák egyik vezér előadójának számító Dr. Ashraf Badawi mellett Olaszországból, Svájcból és az USA-ból érkező oktatók tartják a szegedi ESLD lézerkurzust.

 

A bőrgyógyászok számára gyakorlati ismereteket átadó szegedi továbbképzésre Budapestről, Debrecenből és Pécsről is érkeznek szakemberek. A résztvevők kétharmada magyarországi, közülük hatan az SZTE kötelékébe tartoznak, a többiek más európai országokból érkeznek. A lézerkészülékek egy része a SZTE bőrklinikán rendelkezésre áll, más részét az ESLD társaság szponzorok segítségével biztosítja. E berendezések közül lesz olyan, amely itt marad. Így – Kemény professzor szerint – mindenki számára előnyös együttműködés alakul ki a szegedi ESLD lézerkurzus eredményeként.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.