Bezár

Sajtóarchívum

Sajtómeghívó - VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre

Sajtómeghívó - VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyre

2018. április 12.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem immár hetedik alkalommal rendezi meg a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt. A vetélkedő-sorozat témája: Magyarország barlangjai, különös tekintettel az SZTE egykori nemzetközi hírű tudósa, Jakucs László által felfedezett Béke-barlangra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

esza_felsoNégy ország (Románia, Szerbia, Ukrajna és Magyarország) 64 magyar tanítási nyelvű középiskolájának 118 csapatából kerültek be a legjobbak a verseny 2018. április 13-i középdöntőjébe és 14-i döntőjébe.


A VII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék szervezi, együttműködve az intézmény geográfus és földrajz tanár szakos oktatóival és hallgatóival. Idén összesen 236 középiskolai tanuló jelentkezett a vetélkedőre. Az írásbeli fordulót követő, 2017. április 13-án délutántól megrendezendő szegedi középdöntőben 3 ország 26 iskolájának 32 csapata, vagyis 66 diák méri össze tudását. A legjobb 8 csapat jut be a 2018. április 14-i laboratóriumi, térképészeti számítási és szóbeli feladatokat is tartalmazó döntőbe.


Az VII. Jakucs László földrajzverseny fő témája a névadó, az SZTE egykori nemzetközi hírű tudósának kutatási témájához kapcsolódóan a barlangok, illetve a professzor által felfedezett Béke-barlang. A diákokat a versenyen ok-okozati összefüggések felismerésére, az elemző gondolkodásra ösztönzik. A többfordulós verseny tartalmaz laboratóriumi feladatokat, számításos térképészeti feladatokat szóbeli és írásbeli megmérettetést egyaránt. A szervezők a szüneteiben is programokkal, bemutatókkal, játékos vetélkedővel készülnek a középiskolások és kísérő tanáraik számára. Április 13-án délután például bemutatják az SZTE értékes őslénytani gyűjteményét, a szegedi árvíz makettjét, a kormeghatározáshoz használt korszerű módszereket. Április 14-én délelőtt pedig Szegedet a földrajztudósok szemüvegén keresztül mutatják be a döntőbe be nem jutott csapatok számára egy városnéző sétán.

 

A rendezvény helyszíne:

Szeged, Egyetem u. 2.

Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar,

a Földrajzi, Földtudományi Intézet tanszékei

 

A rendezvény időpontja:

2018. április 13. (péntek) 16:00 – 18:00 óra;

2018. április 14. (szombat), 13:40 – 15:00 óra

 

További információt ad: Szilassi Péter a toto@geo.u-szeged.hu e-mail címen, vagy a 06-30-267-3033-as telefonszámon.

 

SAJTÓNYILVÁNOS PROGRAMOK:

2018. április 13.: 16:00 – 18:00 óra:

A Szegedi árvíz eseménysorát bemutató makett, és a Kárpát-medence fal méretű műholdkép mozaikjának bemutatása, valamint a régészeti feltárások során is eredményesen használható Georadar, illetve a kormeghatározáshoz használt OSL labor megtekintése az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéken.

Látogatás tárlatvezetéssel az SZTE TTIK Földtani és Őslénytani Tanszék Őslénytani Gyűjteményében.

A Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny első három helyezett csapatának jutalom tanulmányútjáról Dr. Barta Károly egyetemi docens „Toronymagasan a Baradla-barlang kürtőiben” címmel látványos, vetítettképes előadáson számol be.

2018. április 14.: 13:40 – 15:00 óra:

Döntő IV. forduló. Ünnepélyes eredményhirdetés

 

A verseny az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázat keretében valósul meg.

 

A rendezvényre tisztelettel hívják a médiumok munkatársait!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek