SZTE Info

Sajtóközlemény - Tudósok borait választottak

Borkóstolós sajtótájékoztatón mutatták be a „tudósok borait”. A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság 2018. évi közös bormustráján 15 pincészet 40 bora versenyzett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


A „Vinum Academiae at Universitatis” cím elnyeréséért 15 pincészet 40 borát hasonlították össze 2018. tavaszán az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság és a Szegedi Tudományegyetem hagyományos borbírálatán, amelyhez idén is csatlakozott az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont. A „borok tudósait” képviselő ítészek választották ki a „tudósok borának” is nevezhető 8 díjazott nedűt.

 

A „tudósok borait” bemutató 2018. április 25-i sajtótájékoztatón Fülöp Ferenc akadémikus, az MTA SZAB elnöke arra emlékeztetett, hogy az alkohol a gyógyszerészetben a nyugtatók és az altatók csoportjába tartozik. Elmondta: vegyész, borbírálóként mégis laikusként és nagy szeretettel keresi a „minták” között a legharmonikusabb borokat.

 

Köszönte a pincészetek és a borbírálók munkáját az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese. Martinek Tamás professzor szerint az ismeretterjesztéshez is hozzájárul, hogy évről-évre megválasztják az egyetem és akadémia borát, népszerűsítik a borkultúrát.

 

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság 2018. évi prémium fehérbora a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Mád „Nyulászó Hárslevelű Furmint 2015” bora, az egyetem és a SZAB prémium vörösbora a Dániel Pince „Chef 2011” elnevezésű itala. Az SZTE és a SZAB közös rendezvény fehérborának az Áts Pincészet 2016-os évjáratú Furmintját, rendezvény vörösborának a Cseri Pincészet 2015-ös évjáratú Pannonhalmi Chansonját választották.

 

Az SZTE egységei közül kettő rendelkezik idén saját borral. Az SZTE Állam és Jogtudományi Kar prémiumkategóriás vörösbora a Tringa Borpince „Cabernet Sauvignon 2013”-ja. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar prémiumkategóriás fehérbora a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Mád „Tokaji Hárslevelű 2015”, a prémiumkategóriás vörösbor Koch Csaba pincészetéből – Vin Art – a „Francia Módi Cuvée 2015” lett.

 

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont idén először fehérbort, a Bárdos és Fia Pincészet „Mátrai Chardonnay 2016”-ját emelte a prémiumkategóriás borává.

 

A „Vinum Academiae at Universitatis” cím elnyerését igazoló okleveleket a 7 nyertes pincészet képviselőinek az SZTE és az SZAB borbíráló testületének az elnöke, Tóth Gábor professzor adta át a borászatok képviselőinek. A „Vinum Academiae at Universitatis” emblémájú palackokba zárt italokat idén is megkóstolhatják a szegedi borfesztivál vendégei: most először az SZTE önálló standjáról (az E4 elnevezésű faházban), a Széchenyi téren kínálja majd a „tudósok borait”.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.