Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Dobogós az SZTE az Erasmus+ legújabb EU-toplistáján

Sajtóközlemény - Dobogós az SZTE az Erasmus+ legújabb EU-toplistáján

2017. december 19.

Az idén 30 éves Erasmus legfrissebb EU-toplistáján 4 ezer felsőoktatási intézmény közül az SZTE a harmadik helyre került, maga mögé utasított minden hazai egyetemet. A Tempus Közalapítvány közlése alapján a „TOP 3” magyar fogadóintézmény között az SZTE a második.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az európai felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem oktatói utaztak 2015-ben a harmadik legnagyobb létszámban külföldre az Erasmus program támogatásával. Az SZTE 484 partnerintézménnyel áll kapcsolatban – közölte Balogné Molnár Gabriella. Az SZTE Erasmus intézményi koordinátora, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Nemzetközi Mobilitási Irodájának vezetője elárulta: az EU 2015. évi „Top-küldők” listáján csak két lengyelországi egyetem előzte meg a szegedit. – Az SZTE 255 oktatója összességében 1275 nap időtartamban tartott előadásokat és órákat külföldi partnerintézményeinknél, ahonnan tanévente 100-150 vendégoktatót is fogadunk egyetemünk 12 karán.

 

A Szegedi Tudományegyetemen az Erasmus program magyarországi indulásának első évétől, 1997 óta végzi a program koordinálását és menedzselését a Nemzetközi Mobilitási Iroda. 20 éves munkájuk eredményét több hazai, nemzetközi és európai uniós elismerés tanúsítja.

 

– Az elmúlt 20 év alatt 4799 hallgatónk végzett egy- vagy kétszemeszteres külföldi tanulmányokat, vagy teljesített külföldi szakmai gyakorlatot, továbbá 2652 külföldi Erasmus ösztöndíjast fogadtunk részképzésre és szakmai gyakorlatra. 2627 oktatónk tanított külföldi partneregyetemeinknél, ahonnan összesen 1292 vendégoktató látogatott egyetemi karainkra előadásokat tartani egy-egy hét időtartamban – sorolta a számokat az irodavezető. – A program sikerességéhez nagyban hozzájárult a több mint 15 éve alapított Erasmus Student Network szegedi szekciója. Ennek az önkéntes szervezetnek a mentorai a hallgatók mindennapi életét segítve végzik munkájukat az SZTE NKI Nemzetközi Mobilitási Irodával szoros együttműködésben.

 

Az SZTE oktatóinak 0,7 százaléka, összesen 255 egyetemen tanító munkatárs külföldi tanulmányútját segítette az Erasmus+ program. Az oktatók mobilitását bemutató Erasmus-listán szereplő 13 magyarországi intézmény közül a dobogós, azaz „bronzérmes” SZTE után, a második legjobbként a 24. helyre sorolt ELTE végzett. Magyarországról az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről és a Budapesti Corvinus Egyetemről utazott a legtöbb diák és oktató külföldre Erasmus-támogatással. Ez a 3 felsőoktatási intézmény számított 2015-ben a legtöbb külföldi hallgatót fogadó intézménynek is – derült ki a Tempus Közalapítvány közlése alapján a statisztikákból.

 

Az SZTE összesen 1 millió 44 ezer eurót támogatást nyert el a 2017-2018. tanévre. A programországokat célzó Erasmus+ mobilitásokra több mint 820 ezer euró, míg a partnerországokkal folytatott nemzetközi kreditmobilitási együttműködésekre közel 224 ezer eurót költhet az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek