SZTE Info

Sajtómeghívó - Szegedi Tudományegyetem Napja

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa tisztelettel meghívja Önt a Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából rendezett Ünnepi Szenátusülésre 2017. november 11-én, szombaton 11 órai kezdettel. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Rektori Épület, díszterem

(Szeged, Dugonics tér 13.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hagyományosan az Egyetem Napján adják át az SZTE-s kitüntető címeket és díjakat.

 

Az Ünnepi Szenátusülésen Doctor Honoris Causa kitüntető címben részesül:

Prof. Borghello, Giampaolo (Università degli studi di Udine, Olaszország)

Prof. Habre, Walid (Université de Genève, Svájc)

Prof. Rajeshwar, Krishnan (University of Texas at Arlington, USA)

Prof. Sakmann, Bert (Max-Planck-Institut, Németország)

Prof. Teleky, Béla (Medizinische Universität Wien, Ausztria)

 

Pro Universitate-díjban részesül Prof. Czédli Gábor, Prof. Fülöp Ferenc, Prof. Kiss Tamás és Dr. Meskó Eszter. Klebelsberg Kunó-díjat Prof. Révész Piroska és Prof. Tóth Gábor, Klebelsberg Kunó-díj emeritus fokozatát Prof. Nagy Sándor veheti át. Pro Laudanda Promotione-díjban Dr. Endrődi Balázs, Dr. Gácsi Anett, Dr. Hajdu Kata, Dr. Hulmán Ádám, Dr. Makai Péter Kristóf és Dr. Tóth Barbara Éva részesül. Kristó Gyula Díjat Dr. Teiszler Éva, Csengery János Emlékérmet Dr. Barabás Katalin vehet át.

 

A rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.