SZTE Info

Sajtómeghívó - Ultragyors fizikai folyamatok atomokban, molekulákban, nanoszerkezetekben és biológiai rendszerekben- projektnyitó rendezvény

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt az Ultragyors fizikai folyamatok atomokban, molekulákban, nanoszerkezetekben és biológiai rendszerekben című projekt nyitórendezvényére 2017. október 13-án 9 órára.

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar, Fizikai Intézet, Bay Zoltán terem (6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 84-86. II. emelet)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A sajtó kérdéseire a 11 órakor kezdődő kávészünetben Prof. Dr. Szatmári Sándor a projekt szakmai vezetője válaszol.


A Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem konzorciális együttműködésében megvalósuló projekt célja az elektromágneses sugárzás alkalmazásának spektrális kiterjesztése az optikai tartomány mindkét „oldalán”, ezáltal az anyaggal való új típusú kölcsönhatások tanulmányozása. A projekt hozzájárul ezen különleges hullámhosszakon működő lézerek alkalmazási lehetőségeinek, a lézerek kutatás-fejlesztésében betöltött magyar szerepvállalásának kibővítéséhez, továbbá a hazai felsőfokú és doktori képzés színvonalának emeléséhez. Az ultrarövid impulzusok generálásának és alkalmazásának számos magyar vonatkozása van, ezen alapokra támaszkodva a projekt célja a magyar lézeres kutatóhálózat integrálásával azon kutatók elérése, akik széles hullámhossz-tartományban (THz-től a röntgenig) speciális, egyedi paraméterekkel bíró impulzusok generálásával foglalkoznak.

 

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZAAz esemény meghívója, mely tartalmazza a részletes programot is, itt letölthető.


Az eseményre tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.