SZTE Info

Sajtómeghívó - Osztrák konzulátus megnyitó

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság, valamint Dr. Karsai Krisztina osztrák tiszteletbeli konzul tisztelettel meghívja Önt a szegedi Osztrák Konzulátus (újra)nyitó ünnepségére és a konzulátusi tábla felavatására,

a díszvendég: Mag. Elisabeth Ellison-Kramer osztrák nagykövet jelenlétében 2017. június 28-án, szerdán 11:00 órai kezdettel. Helyszín: SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Szeged, Bocskai u. 10-12. számú épületének a bejárata.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tanácsadás és a segítségnyújtás a konzuli szolgálat legfontosabb feladata. A tiszteletbeli konzul a nemzetközi kapcsolatok egyik szereplője. Szeged városában Románia működtet főkonzulátust, illetve további kilenc ország tiszteletbeli konzult kért föl képviseletére. A kilenc „önkéntes diplomata” közül hat többféle szálon is kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez. Az Ausztriát Szegeden képviselő Dr. Karsai Krisztina, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára 2016 decembere óta tesz azért, hogy az osztrák állampolgárok, jogi személyek kereskedelmi, gazdasági érdekei érvényesüljenek. E cél teljesülésének érdekében is jelentős fordulat, hogy ismét méltó elhelyezést kapott az Osztrák Konzulátus az SZTE ÁJTK Bocskai utcai épületében.

 

A rendezvényre tisztelettel várjuk a sajtó munkatársait. Kérjük, részvételi igényét az oesterreich.konsulat@gmail.com e-mail címen jelezze 2017. június 26-án (hétfőn) 16 óráig!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.