SZTE Info

Sajtómeghívó - Magyar Fizikus Vándorgyűlés

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önöket a „Magyar Fizikus Vándorgyűlés 2016 - Szeged” sajtónyilvános megnyitójára 2016. augusztus 24-én, szerdán 14.00 órára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Program: Megnyitót mond Patkós András, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat (ELFT) elnöke; átadják a Marx György Felsőoktatási Életműdíjat Dombi Józsefnek, az SZTE professzorának; akadémiai székfoglaló előadást tart Juhász Tibor, az UC Irvine professzora Femtoszekundumos lézerek az orvostudományban címmel.

Helyszín: MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (Szeged, Temesvári krt. 62.)

 

A Magyar Fizikus Vándorgyűlés 2016 – Szeged programjának sajtónyilvános része a 2016. augusztus 25-én, csütörtökön 18 óra 30 perctől az MTA SZBK székházban rendezett, „Beilleszkedés és visszailleszkedés a magyar tudomány intézményrendszerébe” című tudománypolitikai fórum is, melyen részt vesz: Lovász László akadémikus (MTA elnök), Pálinkás József akadémikus (NKFIH elnök) és Palkovics László akadémikus (oktatási államtitkár, EMMI).

Az „Energiánk és környezetünk” című nyilvános panel-vitára 2016. augusztus 26-án, pénteken 19 óra 30 perctől az SZTE Fizikai Intézet Budó Ágoston termébe (Szeged, Dóm tér 9., I. emelet) minden érdeklődőt várnak.

 

A fizikus vándorgyűlés szervezői: ELFT, MTA SZBK, SZTE.

Kapcsolat: Hopp Béla, az ELFT Csongrád megyei csoportja és a helyi szervezőbizottság elnöke: bhopp@physx.u-szeged.hu , 62/544-657; Patkós András, az ELFT elnöke: elft@elft.hu.

 

A konferencia honlapja itt elérhető.

 

A „Magyar Fizikus Vándorgyűlés 2016 – Szeged” rendezvény programjaira a szervezők tisztelettel várják a szerkesztőségek munkatársait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.