Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - Idén is nőtt a gólyák száma a Szegedi Tudományegyetemen

Sajtóközlemény - Idén is nőtt a gólyák száma a Szegedi Tudományegyetemen

2016. július 28.

Első körben 6234 elsőéves kezdheti meg felsőfokú tanulmányait 2016 szeptemberétől a Szegedi Tudományegyetemen. Nőtt az állami ösztöndíjasok száma, és az önköltséges képzéseken is többen vesznek részt. Az állami támogatott képzésre az első helyen jelentkezettek 75%-a jutott be az SZTE-re – derül ki a statisztikákból.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén is nőtt a gólyák száma az előző évekhez képest a Szegedi Tudományegyetemen: 2016-ban 6234 elsős – a tavalyinál 89-cel több – kezdheti meg tanulmányait. 2015-höz képest 5106-ról 5154-re nőtt az állami ösztöndíjasok száma, és az önköltséges képzésre is több, a tavalyi 1039-hez képest idén 1080 hallgató vállalkozik.

 

„A Szegedi Tudományegyetem színes választási palettáját jellemzi, hogy 12 karunk 966 féle képzést hirdetett, összesen 201 – közte 7 újonnan kínált – szakra vártunk jelentkezőket. A munkaerőpiac igényeire reagálva a tavalyi eggyel szemben idén 3 karunkon (MK, MGK, TTIK) 8 szakon hirdettünk duális képzést. Örvendetes, hogy a műszaki képzés iránti érdeklődés 8%-kal nőtt, illetve hogy az állami finanszírozásban a tavalyinál több gyógyszerészt képezhetünk. A tavalyi évhez képest az orvos- és egészségtudományi területen 3, míg a jogi és informatikai területeken 4 százalékkal több hallgatót vehettünk fel. Az általános felvételi eljárásban hirdetett szakkínálatunknak közel 84 százalékán fogadunk gólyákat 2016 szeptemberétől” – hangsúlyozta Prof. Dr. Karsai Krisztina. Az SZTE oktatási rektorhelyettese elmondta: a jelentkezések alapján az SZTE a második legnépszerűbb vidéki képzőhely, idén 15207 fiatal jelentkezett a szegedi egyetemre. Ez 240-nel több, mint tavaly. Közülük 8208 fiatal elsőszámú továbbtanulási helyként Szegedet jelölte meg.

 

„Az SZTE gólyái közül az egyik rekorder az a fiatal, aki 472 pontszámmal kezdi meg tanulmányait a kommunikációs és médiatudomány alapképzésén. A nemzetközi tanulmányok szakon 467, a jogász képzésen 465 a legmagasabb pontszám. A legidősebb felvett hallgatónk betöltötte a 66. életévét” – sorolta az oktatási rektorhelyettes. Hozzátette: a legeknél többet mond a leendő elsőévesek felkészültségéről, hogy a Szegedi Tudományegyetem felvételi átlagpontszáma az alapképzésben 368,5.

 

"Az osztatlan tanárképzés iránt 20%-kal nőtt az érdeklődés, összesen 292 féle párosításban hirdettünk szakokat, végül várhatóan 73 szakpáron indul el az oktatás" - emelte ki Dr. Forgács Tamás. Az SZTE Tanárképző Központ főigazgatója elárulta: "A gólyák közül angol-, illetve történelemtanárnak készülnek a legtöbben, a földrajz és a biológia szakosok a 4-5. helyen szerepelnek."

 

„Pótfelvételi lehetőséget az SZTE 9 kara 246 képzésén hirdetünk. Így – az előző évek számaihoz hasonlóan – további 500-600 gólyát vár a Szegedi Tudományegyetem – hangsúlyozta az oktatási rektorhelyettes, Prof. Dr. Karsai Krisztina. A pótfelvételi helyeket várhatóan 2016. július 28-án teszik közzé, augusztus 7-ig lehet jelentkezni.

 

Az SZTE a frissen felvett hallgatóinak létrehozott egy weboldalt, amelyen a legfontosabb információk találhatók meg az elsősöknek: a www.u-szeged.hu/felvettek címen érhető el, illetve külön pótfelvételi oldal is készült: www.u-szeged.hu/potfelveteli

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek