SZTE Info

Sajtómeghívó - Petras Vaitiekūnas előadása az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetem és a Litván Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége tisztelettel meghívja Önt Petras Vaitiekūnas, az Ukrajnai Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárának tanácsadója, korábbi litván külügyminiszter "A háború, az állam és a társadalom Ukrajna jelenlegi társadalmában - Litvánia szemszögéből" című előadására 2016. március 24-én, csütörtökön 14.00 órára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Helyszín: SZTE Állam- és Jogtudományi Kar, Kari társalgó, III. emelet, Szeged, Tisza Lajos krt. 54.

 

Az előadáson részt vesz Rasa Kairienė litván nagykövet asszony és Dalia Sukackienė miniszteri tanácsos, misszióvezető helyettes asszony is.

 

Petras Vaitiekūnas litván politikus. 2006-2008 között volt Litvánia külügyminisztere, 1988-1990 között a Sajüdis, Litvánia demokratikus ellenállási mozgalmának tagja. 1990-ben aláírója volt a litván függetlenségi nyilatkozatnak. 1990 és 1992 között a Litván Legfelsőbb Tanács tagja volt, 1993-tól 1998-ig és 2004-ben pedig a litván elnök külügyi tanácsadója. Vaitiekūnas 2010-2014 között ukrán nagykövet, és ő volt az egyetlen nagykövet, aki a Krím félszigeten tartózkodott az orosz agresszió idején. 2015-ben a “Demokratikus Közösségek” Mark Palmer díját kapta, ezzel elismerve közreműködését fehéroroszországi a civil kezdeményezések elindításában, illetve a szabadság védelmének és a demokratikus értékek nemzetközi jogban való érvényesítésében Grúziában és Ukrajnában az orosz agresszió alatt.

 

Az előadás angol nyelvű, interjúigény esetén a szervezők tolmácsot biztosítanak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.