SZTE Info

Sajtómeghívó - Egyháztörténeti konferencia Koszta László emlékére

Koszta László, az SZTE 2015-ben elhunyt történész professzora emlékére nemzetközi konferenciát szervez a Szegedi Tudományegyetem, valamint a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szakbizottság.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Középkori egyháztörténeti konferencia Koszta László emlékére

 

Időpont: 2016. március 21. (hétfő) 10:00-18:00, március 22. (kedd) 9:30-16:00

 

Helyszín: MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székház (Szeged, Somogyi u. 7.)

 

Résztvevők: Bélfenyéri Tamás-János, Kovács Mihai, Vekov Károly (Babeș-Bolyai Tudományegyetem); Marie-Madeleine de Cevins (CERHIO-Université Rennes 2); Múcska, Vincent (Comenius Egyetem, Pozsony); Bradács Gábor, Pósán László (DE); Szabó Pál (Délvidék Kutató Központ); Fábián Laura, Gál Judit (ELTE); Kristóf Ilona (EKF); Sroka, Stanisław (Jagelló Egyetem, Krakkó); Szende László (Magyar Nemzeti Múzeum); Kurecskó Mihály (MNL OL); Novák Ádám (MTA-DE Lendület kutatócsoport); C. Tóth Norbert, Teiszler Éva (MTA-SZTE-HIM-MNL OL MMK); Barabás Gábor, Fedeles Tamás, Kiss Gergely, Szeberényi Gábor (PTE); Bartha Annamária, Galamb György, Halmágyi Miklós, Homonnai Sarolta, Hunyadi Zsolt, Kőfalvi Tamás, Petrovics István, Tóth Sándor László (SZTE); Vajda Tamás (SZTE Levéltár); Berend Nóra (University of Cambridge); Vida Beáta (Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola)

 

Program: 2016. március 21. (hétfő)

10:00–10:10 Megnyitó;

10:10–12:30 Szerzetesrendek I. szekció (levezető elnök: Hunyadi Zsolt);

14:00–15:40 Pecséthasználat, hiteleshelyek szekció (levezető elnök: Homonnai Sarolta);

16:00–17:20 Anjou-kor (levezető elnök: Sebők Ferenc);

17:20–18:00 Késő középkor szekció (levezető elnök: C. Tóth Norbert).

2016. március 22. (kedd )

09:30–11:10 Egyházi intézmények, társadalom (levezető elnök: Kiss Gergely);

11:30–12:50 Prelátusok (levezető elnök: Fedeles Tamás);

14:20–16:00 Korai magyar történelem (levezető elnök: Almási Tibor);

15:50–16:00 Zárszó.

 

Az SZTE, valamint a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szakbizottság konferenciájára tisztelettel hívjuk, szeretettel várjuk az újságírókat, a médiumok, a szerkesztőségek munkatársait!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.