Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény - 2,6 milliárd forintból újul meg a dialízis központ és a képalkotó diagnosztika a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban

Sajtóközlemény - 2,6 milliárd forintból újul meg a dialízis központ és a képalkotó diagnosztika a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban

2015. december 03.

Dr. Martinek Tamás, a Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati rektorhelyettese 2015. december 3-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban nagy értékű eszközbeszerzés zajlik 2015 májusától decemberig. Egyrészt az új helyre költöző Dialízis Központot szerelik fel korszerű, saját tulajdonú gépekkel, másrészt továbbfejlesztik a klinika képalkotó diagnosztikai osztályainak gépparkját és távdiagnosztikai rendszerét.

A sajtóközlemény itt letölthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felsoA projekt hozzájárul az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának növeléséhez, az erőforrások optimális kiszolgálásához. „Ugyanilyen fontos, hogy megteremtsük a régióban élők számára az ellátáshoz való hozzáférés esélyegyenlőségét, és javítsuk a gyógyulás feltételeit.” – hangsúlyozta Prof. Dr. Facskó Andrea, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. Az új berendezéseket – amelyek a klinika öt telephelyére kerülnek – még az év végén beszerzik, így jövőre már használhatják azokat a szakemberek és a dél-alföldi régió betegei.

Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamilyen vesebetegségben, 6500 ember jár rendszeresen művesekezelésre (dialízisre). Közülük mintegy hétszázan vannak a transzplantációs várólistán, miközben évente mintegy 300 átültetésre kerül sor. Hosszabb megbetegedés esetén a dialíziskezelés – amelyre akár heti három alkalommal is szükség lehet – a vese transzplantációig vagy a beteg élete végéig tart. Ráadásul a vesebetegek és az átültetésre várók száma évente 6 százalékkal növekszik, vagyis a kapacitások növelésére mindenütt szükség van.

A Dialízis Központra különösen igaz ez, hiszen jelenleg csak bérli eszközeit. A több mint 100 korszerű, saját tulajdonú gép beszerzésével az intézmény megteremti egy minden szervpótlási típusra (művese, plazmaferezis, májpótlás) kiterjedő korszerű dialízis centrum műszaki feltételeit. E mellett jobb ellátást biztosít a betegeknek, növeli az ellátó helyek számát, és javítja működési hatékonyságát is. A kapacitásbővítés évente 15 új beteg, köztük 2 gyermek fogadását teszik lehetővé.

A hatékony gyógyításhoz a korszerű és mindenki számára elérhető terápiás lehetőségek mellett nélkülözhetetlen a modern diagnosztikai háttérfeltételek megteremtése is. Ezért a képalkotó berendezések egy részét szintén a legmodernebb eszközökkel váltják ki, így lehetővé teszik, hogy már korai szakaszban felismerőek legyenek az érrendszeri, a daganatos és az emésztőrendszeri betegségek, és időben meg lehessen kezdeni a szükséges kezelést.

A fejlesztés 5 helyszínen valósul meg, melyből az egyik az új Dialízis Központ. A másik a 410 ágyas klinika, amely a többek között egy 256 szeletes CT-t kap. Ezzel a géppel sokkal jobb minőségű felvételeket lehet majd készíteni, mint a jelenlegi 64 szeletes készülékkel. Mivel a vizsgálat gyorsabb, ezért kisebb sugárterheléssel is jár a betegek számára. A 3 Teslás MR is ide kerül, ami szintén kiváló képminőséget és nagyon pontos célzást biztosít, de ergonomikus kialakításával kényelmesebbé válik a vizsgálat is. A Nukleáris Medicina Intézetben kap helyet többek között egy alap UH berendezés, egy felső kategóriás UH berendezés és egy multimodális SPECT-CT is, amely a képalkotó diagnosztika fejlődésének egyik legutóbbi fontos állomását jelenti. A gyors, több funkcióra is alkalmas, energiatakarékos, kis helyigényű berendezéssel gyakorlatilag minden izotóp-diagnosztikai vizsgálat végrehajtható. A Családorvostani Intézet és a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika is ultrahang berendezéseket kap. A klinika távdiagnosztikai rendszeréhez új szoftvereket szereznek be, a hálózati és tároló kapacitásokat pedig bővítik.

 

 

A projekt azonosítója: TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0044

A projekt neve: Struktúraváltás támogatása a járó- és fekvőbeteg ellátás fejlesztésével a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban

Az Európai Unió és a magyar állam által nyújtott támogatás összege: 2.594.267.991 Ft

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

További információ: Kurucz Zsuzsa kurucz.zsuzsa@newsbreakers.hu, +36-70-601-8587

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek