SZTE Info

A tudás-ipar igényeit kiszolgáló felsőoktatási szolgáltatások megalapozását célzó projekt indult a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetem és két konzorciumi partnere – a Gál Ferenc Főiskola és Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata – összesen 298.352.830 Forint Európai Uniós támogatást nyert el. A konzorcium különböző, tudás-alapú ipart támogató szolgáltatások fejlesztésébe kezd a TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0002 azonosító számú, „Tudás-ipar igényeit kiszolgáló felsőoktatási szolgáltatások megalapozása a Dél-Alföldi régióban” című projekt keretében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felsoA projekt fő tevékenysége a társadalmi innováció feltárása és a tudás-alapú ipart támogató szolgáltatások fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen, mely várhatóan hozzájárul a régió gazdaságának dinamizálásához. A 2015. április 1. és 2015. október 31. között megvalósuló projekt 5 fő alappillért határoz meg.


  • a régió társadalmi fejlődésébe ágyazott jövőkutatási irányok megalapozása;
  • a régió társadalmi fejlődési igényeihez kapcsolódó felsőoktatási képzési szolgáltatások fejlesztése;
  • a közösségi főiskola regionális megvalósíthatóságának vizsgálata, közösségi főiskola regionális mintaprojektje tervezési, előkészítési feladatainak elvégzése;
  • a tudás-ipari fejlesztések alapjaként jelentkező lakossági szolgáltatási igények feltárása különös hangsúllyal a smart city koncepciójába illeszkedő szolgáltatási igények feltárására;
  • valamint a tudásipar regionális fejlesztését szolgáló hálózatfejlesztés.

 

A projekt számos szakmai együttműködő partner támogatását élvezi, akik a hazai és a nemzetközi tudományos élet neves szereplői. A szakmai tevékenység támogatása, a tapasztalatok megosztása workshopok és a rendezvények formájában valósul meg.

 

A projekt várható eredménye a felsőoktatás különböző kutatási és képzési területeinek szinergikus együttműködése a társadalmi műveltség, a környezeti fenntarthatóság, a gazdasági és jogi tudományterület, és a tudománykommunikáció területén. Továbbá a felsőoktatás szerepének erősödése a smart city koncepcióban, a közösségi főiskola lehetséges modelljének tudományos megalapozása, valamint a tudás-ipar és felsőoktatás közötti intenzív hálózatépítési program megfogalmazása.


A hivatalos sajtóközlemény itt letölthető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.