SZTE Info

Sajtóközlemény - Diákújságírókkal telik meg az SZTE

A média iránt érdeklődő középiskolásoknak kínál 2015. június 22-26. között gyakorlatorientált újságírói, televíziós és fotózási ismereteket a Szegedi Tudományegyetem tudománykommunikációs diáktábora. A szakmai munka mellett a résztvevők az SZTE képzési kínálatával is megismerkednek.

A közlemény itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE médiás diáktábora olyan szakmai program, amit az universitas a középiskolák diákújságírói, fotósai, az iskolai rádiók és televíziók riporterei és videósai, vagyis a média iránt érdeklődő diákok számára kínál. A szabadidős és kulturális programokkal színesített szakmai táborba hazai és határon túli 9-10. osztályos középiskolások jelentkezését várták.

 

A tábor ideje alatt kiscsoportos, interaktív médiafoglalkozásokon a középiskolás fiatalok szakmai felkészítést és segítséget kapnak egy-egy érdekes egyetemi és tudományos téma feldolgozásához. Megismerhetik a különböző sajtóműfajokat, de belekukkanthatnak a fotózás, videózás és rádiózás világába is. A szakmai munka mellett a tábor remek lehetőséget nyújt a Szegedi Tudományegyetem képzési kínálatának megismertetésére. A résztvevő fiatalok – többek között – ellátogatnak az SZTE informatikai tantermeibe, a modern fogászati centrumba, az egyetemi könyvtárba, az egészségtudományi, a gyógyszerésztudományi, valamint az orvostudományi kar laborjaiba, de megcsodálhatják a mérnöki kar híres pneumobiljait is – tájékoztatott Újszászi Ilona. A tábor szakmai vezetője kiemelte: a program a szegedi egyetemen már megvalósult, vagy a jövőben bevezetendő duális képzési területekre és a gyakorlatorientált szakok bemutatására fókuszál. Emellett a középiskolások az egyetemi és a regionális sajtó képviselőivel is megismerkednek, ellátogatnak a Délmagyarország szerkesztőségébe és a Városi Televízió – Szeged stúdiójába. A tábor szabadidős programjai, mint például az ismerkedős est pedig új barátságok kialakítására teremt remek lehetőséget.


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.