Bezár

Sajtóarchívum

SZTE_Zold_egyetem_sajtotajekoztato_kiemelt

Sajtóközlemény - Az SZTE a „legzöldebb” magyar és a 35. a Zöld egyetemek világrangsorában

Sajtóközlemény - Az SZTE a „legzöldebb” magyar és a 35. a Zöld egyetemek világrangsorában

2014. január 23.
2 perc

A legjobb 12 százalék közé került a Szegedi Tudományegyetem a Zöld Egyetem Világrangsorban. 61 ország 301 felsőoktatási intézménye közül a 35. a Tisza-parti universitas. Ezzel hazánkban a legjobb-„legzöldebb”, Európában a 13. helyezett az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tavalyi adatok alapján összeállított „UI Green Metric Ranking of World Universities 2013” toplistán kiemelkedő eredményét ért el a Tisza-parti universitas: a legjobb 50 közé került.

 

– Nem véletlenül „zöld egyetem” az SZTE, mert az eredmény mögött olyan stratégia áll, amit az intézmény évek óta követ és a jövőben is követni kíván – jelentette ki Szabó Gábor rektor a világrangsort és a szegedi sikert bemutató sajtótájékoztatón, 2014. január 23-án az SZTE Rektori Hivatala épületében. – A szakmailag nagyon átgondolt zöld toplistán a Szegedi Tudományegyetem helyezése folyamatosan javult, annak ellenére, hogy a résztvevők száma az első mérés, 2010 óta megháromszorozódott. Ilyen rangsoron szerepelni azért fontos, mert a fenntartható és környezettudatos életmód területén az egyetemnek is példát kell mutatnia – hangsúlyozta a rektor.

A szegedi intézmény a geotermikus energia felhasználásában is nagyot lépett előre, ennek az eredménye jövőre látszik majd meg. A rektor reményét fejezte ki, hogy ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy a jövő évi rangsorban a szegedi intézmény még jobb helyezést érjen el. Az SZTE célja, hogy a zöld rangsorban a jelenlegi „legjobb tucat” közül a felső 10 százalékba kerüljön. Ehhez hozzájárul az új klinikai épület is, ahol számos környezettudatos megoldást alkalmaznak majd az egészségügyi intézmény működtetésekor.

 

A világ egyetemei zöld mérőszámokon alapuló rangsorolását a dél-kelet-ázsiai University of Indonesia kezdeményezte – tudatta Erdélyi Evelyn. A programhoz a kezdetek óta kapcsolódó SZTE TIK intézmény igazgatója szerint óriási eredmény, hogy a Szegedi Tudományegyetem felkerült a világ top 50 zöld egyeteme közé.

A rangsoroláshoz önkéntesen szolgáltatnak adatot az egyetemek: az elhelyezkedésről és az infrastruktúráról, az energia és klímaváltozásról, a hulladékgazdálkodásról, a vízgazdálkodásról, a közlekedésről és az oktatásról beszélnek a számok.

 

A 35. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem a 2013-as Zöld egyetemi világrangsorban, míg 13. az európai egyetemek között. Az SZTE az összegyetemi rangsorban és az európai listán egyaránt az intézmények 88 százalékát előzte meg. A magyarországi egyetemek között az SZTE a „legzöldebb” – az első helyen áll, mögötte: a Debreceni Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és az ELTE.


A zöld felmérést adatait elemző prezentáció itt letölthető

 

További információ: www.u-szeged.hu/hirportal

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek