SZTE Info

Sajtómeghívó - Ösztöndíjak a Szegedi Tudományegyetem tehetségeinek

A Szegedi Tehetséggondozó Tanács az idei Kiválósági lista tagjainak ünnepélyes keretek közepette adja át az ösztöndíjakat (többek között az Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjat is) 2014. május 16-án, pénteken 14 órakor a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri Rektori Hivatalának dísztermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Év Tehetsége Díjat alap- és mesterképzés kategóriában Kutus Bence vegyészhallgató, doktorandusz kategóriában Bencsik Orsolya, az irodalomtudományi iskola hallgatója kapja.

Az ünnepségen R. Tóth Gábor, a Délmagyarország főszerkesztője együttműködési megállapodást ír alá Badó Attilával, az SZTE Szegedi Tehetségpont vezetőjével és Sófi Józseffel, az SZTE Sófi-ösztöndíj alapítójával, mert fontos közszolgálati és társadalmi ügynek tekinti a fiatal tehetségek támogatását. Várkonyi Andrea, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács új tagja, a TV2 műsorvezetője és R. Tóth Gábor, a Délmagyarország főszerkesztője átadja az Év Tehetsége Díjat és az ezzel járó egyéves Délmagyarország előfizetést Kutus Bence vegyészhallgatónak.

 

Arany fokozatú kiválósági oklevelet kap osztatlan alap- és mesterképzés kategóriában Kékes-Szabó Marietta, Kutus Bence, Muráth Szabolcs, Lázár Bence András és Bohner Bíborka. Ezüst fokozatú elismerést kap Hancsákné Dudás Csilla, Tasi Ágost, Varga Ákos Jakab, Forrai Szilvia, Jagodics Balázs, Oláh Gáspár, Kunos Ádám, Bali Krisztina, Kecsenovity Egon, Kis László és Kozák Gábor.

 

A doktoranduszok közül az idén arany fokozatú támogatásban részesül Bencsik Orsolya, Kovács Tamás, Szabó Tibor, Bajnóczi Éva Gabriella és Martyin Zita. Ezüst fokozatú doktorandusz ösztöndíjas Kocsis Kitti, Molnár Judit, Kiss Attila, Danis Judit, Dömötör Orsolya, Pásztor Attila, Cseh Viktória, Major Lenke, Metzinger Anikó és Knapp Levente.

 

A művészek kategóriájában arany fokozatú díjat vesz át Garamvölgyi Anett kobozművész, Lázár Bence András költő és Bencsik Orsolya író, műfordító. Csákány Lóránt fotóművész és Olasz Balázs orgonaművész ezüst fokozatú támogatásban részesül. A sportolókat is díjazzák: arany fokozattal Köteles Mária erőemelőt és Gémes Alexa Anett vízilabdázót, ezüst fokozattal Kovács Eszter erőemelőt, Szlatárovics Orsolya úszót, Szelepcsényi Zsolt atlétát és Gémes Ivett Vivien vízilabdázót. Tizenegy fogyatékossággal élő, tizenöt hátrányos helyzetű, tizenkét roma származású hallgatót is díjaznak. Publikációs és külföldi előadás támogatást ítéltek meg huszonkét hallgatónak. Átadják az SZTE Sófi Alapítvány kuratóriumi díjait, a Halbritter Mátyás-díjat, az Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjat és az MNB Hallgatói Ösztöndíjat.

 

A díjátadón részt vesz: Badó Attila, Balogh Elemér, Hatvani László, Járai Zsigmond, Sófi József, Szalay István, Telegdy Gergely, Várkonyi Andrea és R. Tóth Gábor.

 

További információért keresse Vida-Szűcs Imrét, az SZTE Szegedi Tehetségpont sajtóreferensét a +3630/422-2017-es telefonszámon vagy a vidaszucsi@gmail.com e-mail címen.


A sajtómeghívó itt megtekinthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.