SZTE Info

Sajtómeghívó - Nemzeti Agykutatási Program


A 12 milliárd forint kormányzati támogatással induló Nemzeti Agykutató Programban (NAP) aktív szerepet játszanak szegedi kutatók is. A NAP-ról, valamint a NAP öt pillére közül a felfedező kutatásokhoz, a klinikai idegtudományi kutatásokhoz, valamint a gyógyszerfejlesztéshez kapcsolódó lehetőségekről, továbbá a NAP várható gazdasági előnyeiről tájékoztatót tartanak 2014. október 9-én, csütörtökön 13:30 órától az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában (Szeged, Somogyi u. 7.).
A sajtótájékoztatóval kezdődő és sajtófogadással záruló szegedi NAP Meghívóját mellékelem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A részletes program a csatolt sajtómeghívóban megtekinthető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.