Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény

Sajtóközlemény

2014. október 21.

Új felépítésű kísérleti biogáz fermentor kifejlesztése, prototípus gyártása és a biogáz termelés hatékonyságát fokozó biotechnológiai eljárások kidolgozása

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A BioSpin Kft., a First-Tech Kft. és a Szegedi Tudományegyetem konzorciumként a GOP-1.1.1-11-2012-0128 jelű pályázat keretében megvalósítják az új felépítésű kísérleti biogáz fermentor kifejlesztését, prototípus gyártását valamint a biogáz termelés hatékonyságát fokozó biotechnológiai eljárások kidolgozását.

A projekt keretében olyan biotechnológiai eljárások kifejlesztését valósítják meg, amelyek az ipari léptékű biogáz termelésben üzemeltetési nehézséget jelentő problémákat oldanak meg.

A kialakítandó laboratóriumi méretű fermentor reaktor a biogáz termeléssel kapcsolatos kutató-, minőségellenőrző- és folyamatszabályzó tevékenységet lesz képes támogatni valamint a berendezés a biogáz előállításával kapcsolatos speciális igényeket elégít ki.

Az új biotechnológiai eljárásokat alkalmazó laboratóriumokban és üzemekben elkerülhetetlen lesz a jelen pályázatban kifejlesztésre kerülő biogáz fermentorok széleskörű használata. A biogáz üzem továbbá olyan szerves hulladékot is képes lesz hasznosítani, mely ma problémát jelent.

Az oktatásban is felhasználásra kerül a kifejlesztett prototípus, ugyanis a középiskolások számára bemutatókat és gyakorlati foglalkozásokat szerveznek. A felsőoktatási szakképzésben, a hallgatók laboratóriumi gyakorlati képzésében és munkálataiban is hasznosításra kerülnek a berendezések.

Különös figyelem lesz fordítva továbbá a biogáz iparban dolgozó szakemberek, az üzemeltetők képzésére, továbbképzésére.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg a 189,58 millió forint Európai Uniós támogatás segítségével. A beruházásnak köszönhetően 14 darab munkahelyet tud megőrizni és további 4 darab újat létrehozni.

 

A projektről bővebb információt a www.biospin.hu oldalon olvashatnak.

 

Szeged, 2014.10.21.

 

 

További információ kérhető:

BioSpin Kft.

Elérhetőség:

Telefon:+3662 631 903

Fax: +3662 631 903

E-mail: biospinkft@biospin.hu


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek