Bezár

Sajtóarchívum

SAJTÓKÖZLEMÉNY - Frankofónia a Szegedi Tudományegyetemen

SAJTÓKÖZLEMÉNY - Frankofónia a Szegedi Tudományegyetemen

2014. szeptember 15.
2 perc

Úttörőnek számít a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központja. Olyan képzéseket nyújt a társadalomtudományok területén, amelyeket francia nyelven, magyar és külföldi előadókra építve, önálló hálótervvel akkreditáltak. A további részletekről Sajtóközleményt adott ki az SZTE Média Centrum.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) három karán is oktatnak francia nyelven. Francia nyelvet és kultúrát, valamint a francia nyelv tolmács és fordítói használatáról az SZTE Bölcsészettudományi Karán tanulhatnak a fiatalok, míg az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kara a felsőoktatási szakképzés francia nyelvi oktatását biztosítja, az SZTE Állam és Jogtudományi Karán pedig a nemzetközi tanulmányok képzésben valósul meg a frankofónia. A francia nyelven történő oktatásnak a Franciaországon kívüli területeit magába foglaló frankofóniának az iskolai idegennyelv oktatástól kezdve a nemzetközi színvonalú egyetemi képzésen át a kiterjedt gazdasági kapcsolatokig szép hagyományai vannak Szegeden.

Az SZTE francia elkötelezettségét látva a kialakult képzési formák fejlesztésére ösztönzött a magyar kormány a 2012. december 28-i határozatával megítélt évi 20 millió forint támogatással. Ekkor fogalmazódott meg a „Francia Egyetem létesül Szegeden” pontatlan szóhasználat. A 2014. augusztus 27-én nyilvánosságra hozott kormányhatározat szerint a korábbi összeg dupláját, évente 40 millió forint támogatást biztosítanak a Szegedi Tudományegyetemnek a 2014 és 2018 közötti időszakban. Ezen felül a Miniszterelnökséget vezető miniszternek a 2014. évre gondoskodnia kell 20 millió forint többlettámogatásról. Ez a fordulat elismeri azt a változást, ami 2012 decembere óta az SZTE berkeiben bekövetkezett.


Az SZTE Szenátusa 2013. októberi döntésével hozta létre az SZTE Frankofón Egyetemi Központot, amely koordinálja az intézmény három karának francia nyelvi és francia nyelvű képzéseit. Így például az európai tanulmányok szak a franciaországi Sciences Po Lille, a neves politikatudományi egyetem és az SZTE együttműködésének eredménye. A regionális afrikai tanulmányok mesterszak erőssége pedig az, hogy az egyiptomi Alexandriában működő Senghor Egyetem Európában egyedül az SZTE-vel együttműködésben hozta létre első, kihelyezett campusát.


Úttörőnek számít a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központja. Olyan képzéseket nyújt a társadalomtudományok területén, amelyeket francia nyelven, magyar és külföldi előadókra építve, önálló hálótervvel akkreditáltak. E szakokra a magyarországi hallgatókon kívül Kelet-Európa és Nyugat-Balkán, illetve Afrika országaiból is jelentkeznek a fiatalok. Az ezeket a szegedi egyetemi mesterképzéseket francia nyelven elvégző hallgatók – alapos szakmai tudásuknak és magas szintű nyelvismeretüknek köszönhetően – nemzetközi szervezetek, multinacionális cégek jól fizető állásaira pályázhatnak. A kutatómunkát támogatva a francia nyelvű tudósokat mozgósító konferenciákat, projekteket is szervez az SZTE Frankofón Egyetemi Központja.


SZTE Média Centrum

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek