Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóközlemény

Sajtóközlemény

2014. augusztus 28.
2 perc

Elkészült szeged belvárosában a zömmel egyetemi intézményeket fűtő geotermikus kaszkádrendszer.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Uniós támogatással, tervezett határidőre befejeződött Szeged egyik legjelentősebb megújuló energia hasznosítási beruházása. A Geotermikus Szolgáltató Kft. által 2013 márciusában elindított projekt 25 belvárosi intézmény fűtéséhez biztosít helyben kitermelt geotermikus energiát. A hőszolgáltatás beindításához szükséges termálkutak fúrásához, illetve a távvezeték hálózat kiépítéséhez a 100%-ban hazai beruházók tulajdonában lévő, szegedi székhelyű Geotermikus Szolgáltató Kft. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának részeként kiírt „Helyi hő és hűtési igény kielégí-tése megújuló energiaforrásokkal” pályázat keretében 996,75 millió forint uniós támogatást kapott.

 

A „Szeged belvárosi geotermikus kaszkádrendszer kiépítése” című, KEOP-4.10.0/B/12-2013-0035 azonosító számú projekt célja egy olyan, egy rendszerre "felfűzött" intézményi hálózat kiépítése volt, melyben a fűtési célú földgáz használat minél nagyobb mértékben környezetkímélő, megújuló, a fosszilis tüzelőanyagoknál gazdaságosabb geotermikus energiával váltható ki.

 

A Szeged egyetemi és klinikai negyedében, több mint 2 milliárd forintos beruházással kiépült termálkör egy termelő- és két visszasajtoló termálkútból, 25 intézményi hőközpontból és az ezeket összekötő mintegy 3,5 kilométer hosszú, föld alá telepített, szigetelt távvezeték hálózatból áll, és 2000 méter mélyről felhozott 90-92 °C-os termálvíz segítségével fűti a hálózatra csatlakoztatott fogyasztókat.

 

A Geotermikus Szolgáltató Kft. által üzemeltetett Szeged belvárosi geotermikus kaszkádrendszer a 2014/2015-ös fűtési szezontól kezdi meg a hőszolgáltatást, és technológiai adottságai alapján a következő akár 30 évben 25 belvárosi épületben – köztük 12 klinikai, 6 oktatási épületben, 5 kollégiumban, a városi könyvtárban és egy szállodában – vált majd ki évi mintegy 1,9 millió m3 földgáz használatot megújuló, geotermikus energiával. Az új rendszer jelentősen csökkenti a felhasználó intézmények fűtési költségeit, illetve a szegedi belváros gyógyászati és oktatási negyedének a légterébe kerülő széndioxid mennyiségét is.

 

A helyi beruházó által, helyi vállalkozások bevonásával, mindössze másfél év alatt megvalósított beruházás remélhetően sikeres példát mutat a kitermelt termálvíz mélységi rétegekbe történő visszasajtolására, s mintául szolgálhat további termálkörök létesítéséhez is.

 

A projektről bővebb információt a www.geosz.hu/szeged oldalon olvashatnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek