SZTE Info

Meghívó emlékestre

A Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány 2013. január 16-án (szerdán) 19 órától emlékestet rendez Fábián Tamás és Szabad Gábor tiszteletére az SZTE JGYPK Szabadidőközpont kávézójában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tisztelt Szerkesztőség! Kedves Újságíró Kolléga!

Az egész országot megrázta tavaly a január 17-én Etiópiában történt terrortámadás: az eritreai határnál, az Erta Ale vulkán közelében életét vesztette két szegedi kutató, Fábián Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék tanszéki munkatársa és Szabad Gábor, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa. A tragédiával végződő háromhetes tanulmányút során a kutatók többek között bejárták az ország világörökségi helyszíneit, megismerték a kultúrák találkozásából fakadó, egyedülálló építészeti stílusokat, kolostorokat és sziklatemplomokat látogattak meg.

 

A Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány

 

2013. január 16-án (szerdán) 19 órától emlékestet rendez

Fábián Tamás és Szabad Gábor tiszteletére

az SZTE JGYPK Szabadidőközpont kávézójában

( JUGYU KLUB Szeged, Hattyas sor 6-8. H3 épület alagsor).

 

Az emlékesten 20 órától Gruber László tart előadást „A világ arcai Tamással” címmel. 21:30-tól a Fábián Tamás alkalmi formáció koncertezik, melynek tagjai Hevesi Imre, Ürmössy László, Nagy Péter, Gyuricza Sándor, Szabó István, Németh István és Petrovics Kálmán. 23:30-tól a szegedi kutatók fényképeit vetítik a szervezők. Éjfél után öt perccel a résztvevők gyertyát gyújtanak Fábián Tamás és Szabad Gábor emlékére, majd 1:30-tól ismét a szegedi kutatók képeit láthatják az egybegyűltek.

 

Az eseményre tisztelettel hívjuk, szeretettel várjuk!

 

Üdvözlettel:

Újszászi Ilona

SZTE Egyetemi Kiadó és Média Centrum vezető

SZTE szóvivő

mobil: +36 70 333 86 54, e-mail: ujszaszi.ilona@rekt.u-szeged.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.