SZTE Info

A kavicsok geometriájáról az SZTE TTIK-n

Folytatódik a Kerékjártó Geometriai Szeminárium a Szegedi Tudományegyetemen, a sorozat február 14-i vendége Domokos Gábor (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) lesz.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Kavicsok geometriája (Geometry of pebbles)” címmel ad elő Domokos Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék egyetemi tanára a szegedi egyetemen a Kerékjártó Geometriai Szeminárium keretében február 14-én (csütörtökön) 13 órai kezdettel. A rendezvény helyszíne az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Kerékjártó-terme.

 

Az SZTE TTIK Geometriai Tanszék hivatalos szemináriuma a geometriát és határterületeit tárgyalja rendkívül tág értelemben. Egy-egy félévben általában két-három külső és ugyanennyi szegedi előadó mutathatja be aktuális kutatási témáit. Nemcsak a kollégák, hanem a tehetséges hallgatók, TDK-készítők és PhD-hallgatók részvételére is számítanak előadóként éppúgy, ahogy a hallgatóság soraiban is.

 

Ami az előzményeket illeti, Fodor Ferenc és Nagy Gábor szervezésében 2003 tavaszán indult el az az előadás-sorozat, melyet a szegedi Geometria Tanszék első kinevezett tanszékvezetőjéről Kerékjártó Béla Geometria Szemináriumnak neveztek el. E szeminárium aktivitása 2010 tavaszával alábbhagyott. Tanszéki szervezésben 2008 őszén indult a hallgatók számára is kreditértékkel felvehető kurzusként a Geometriai Szeminárium, mely heti rendszerességű volt (szerda reggel 8-10 között), és nagyobbik részében a tanszéki kollégák kutatásainak bemutatását szolgálta. E szeminárium aktivitása 2010 tavaszán szintén megszűnt. Az SZTE TTIK Geometriai Tanszék Kerékjártó Geometriai Szemináriuma mindkét korábbi tanszéki előadás-sorozat örököse, jó tulajdonságainak folytatója.

 

A szeminárium féléves várható programjáról a Geometriai Tanszék weboldalának (http://www.math.u-szeged.hu/Geo/_site/) szeminárium rovatában lehet tájékozódni, a konkrét előadásokat pedig ugyanitt a hírek és a szeminárium rovatban is megtekinthetik az érdeklődők.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.