SZTE Info

Sajtómeghívó - „Az oktató levéltárhoz szükséges virtuális pontok kialakítása a Szegedi Tudományegyetem Levéltárában” című TIOP-projekt zárósajtótájékoztatóra

2013. július 5-én (pénteken) 10 órakor az SZTE Rektori Hivatal II. emeleti 229. számú tárgyalójában „Az oktató levéltárhoz szükséges virtuális pontok kialakítása a Szegedi Tudományegyetem Levéltárában” című TIOP-projekt záró sajtótájékoztatóra tisztelettel meghívjuk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tisztelt Partnerünk, Tisztelt Újságíró Kolléga!


A TIOP 1.2.2.11/1-2012-0056. számú pályázat eredményeként 9.474.314 forintot fordíthattak az SZTE Egyetemi Levéltár informatikai fejlesztésére, többek között szervergépet, kutatók számára notebookokat, multifunkciós színes lapolvasó-nyomtató-fénymásolót, illetve vak és alig látó emberek számára képernyőolvasó szoftvert és könyvszkennert is beszereztek. Modern és nagy kapacitású eszközparkot hoztak létre a levéltári kutatóforgalom kiszolgálására, valamint a levéltár közművelődési tevékenységének (például konferenciák, iskolai kiszállások, múzeumi majálisok) végzésére.

 

Az intézmény célja, hogy az egyetem számára különösen fontos beiskolázási bázisként szolgáló szegedi középiskolák megismerjék az egyetem gazdag, nemcsak Szeged városának, de az egész Dél-Alföld 20. századi történetének szerves és meghatározó részét képező egyetemtörténetet, az egyetem kiváló professzorainak gazdag életútját, a városképi jelentőségű egyetemi épületek és az egyetemi ifjúsági egyesületek históriáját. A dokumentumokon keresztül nemcsak történeti, forráselemzési ismeretekre és gyakorlatra tehetnek szert a középiskolások, de szülővárosuk iránti kötődésük is erősödik.

 

A sajtótájékoztatóra hivatalos Karol Biernaczki, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója is, ugyanis 2013-ban az egyetemi levéltár illetékességből átveszi a megyei levéltárban őrzött egyetemi iratanyagot.

 

Köszönjük szíves érdeklődésüket!

 

További információért forduljon bizalommal Újszászi Ilonához, az SZTE szóvivőjéhez, mobil: +36703338654!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.