SZTE Info

Meghívó - A művértől a YouTube-videóig - Tehetséges határontúli magyar hallgatók konferenciája

2013. április 20-án (szombaton) 9:30 órakor kezdődik az SZTE Bölcsészettudományi Karán (Szeged, Egyetem u. 2.) a Balassi Intézet Márton Áron Tehetséggondozó Szakkollégiumi Programjának második hallgatói konferenciája. Az előadók: a Balassi Intézet által kiírt Tehetségösztöndíjat elnyert hallgatók. A konferenciát az SZTE Tehetségpont támogatja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Márton Áron Szakkollégiumok (MÁSZ) kifejezetten határon túli magyar egyetemistákat karolnak fel, a Balassi Intézet a kulturális szakdiplomácia és ösztöndíjak gondozása mellett a határon túli magyar hallgatók magyarországi tanulmányainak elősegítésére tart fent szakkollégiumi rendszert. A konferencián szlovák, ukrán, szerb és román állampolgárságú, határon túli magyar hallgatók adnak elő (magyar nyelven).

 

A témák változatosak: a művér előállításától a gyermekbetegségek elleni oltások lehetséges mellékhatásain át Kárpátalja történetírásáig hallhatnak érdekes prezentációkat a résztvevők. Megtudhatjuk, milyen sztereotípiák és nemzeti előítélek fedezhetők fel a történelemkönyvekben, de szó lesz a felfedeztető matematikáról, a 2012-es amerikai választások vitabeszédeinek vizsgálatáról és a „televízió haláláról”, azaz YouTube-os videóblogok elemzéséről is.

 

A konferencia 9:30-kor Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója és Badó Attila, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnökének köszöntőjével veszi kezdetét. A konferencián részt vesz Kanyári József, a szegedi Márton Áron Szakkollégium igazgatója is.

 

A tehetséggondozó programra tisztelettel hívjuk, szeretettel várjuk a különböző médiumok szerkesztőségi munkatársait!

További információt ad: Arany Mihály, az SZTE Tehetségpont sajtóreferense, e-mail: aranymihaly@gmail.com, mobil: 20/219-8858.

 

Üdvözlettel:

 

Újszászi Ilona
SZTE Egyetemi Kiadó és Média Centrum vezető
SZTE szóvivő
mobil: +36 70 333 86 54
e-mail: szovivo@rekt.szte.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.