Bezár

Sajtóarchívum

SAJTÓKÖZLEMÉNY

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2012. július 25.
2 perc

Több mint 6600 első éves egyetemista kezdheti meg tanulmányait szeptemberben a Szegedi Tudományegyetemen. A gólyák 71 százaléka állami ösztöndíjas, 29 százaléka önköltségi díjat fizet. A diákok felkészültségét jellemző átlagpontszám nem csökkent az előző évhez képest. Újdonság, hogy az SZTE szinte minden karán és szakján maradt hely a pótfelvételizőknek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tartja vezető szerepét a hazai felsőoktatási intézmények között a Szegedi Tudományegyetem: több mint 6600 diák nyert felvételt az első évfolyamra. Igaz, 13 százalékkal csökkent az első évesek száma, de ez arány kisebb, mint az országos trend – jelentette ki Szabó Gábor akadémikus. Az SZTE rektora július 25-én sajtótájékoztatón értékelte az előző este kihirdetett felvételi ponthatárokat, nézett a számok mögé.

 

Az SZTE leendő első évesei közül körülbelül 4700 hallgató (a diákok 71 százaléka) állami ösztöndíjas helyen tanulhat, az eddig felvett fiatalok közel 29 százaléka önköltséges helyekre nyert felvételt.

– Örömteli, hogy jelentősen, vagyis 20 százalékkal nőtt az érdeklődés a műszaki terület iránt. Az előző évekhez hasonlóan népszerű az informatika: a tavalyinál csaknem 30 százalékkal magasabb a felvettek száma. Ugyanakkor a természettudományok iránt 10 százalékkal mérséklődött az érdeklődés. Szabó Gábor a rossz hírek között említette, hogy a tanárképzés iránt a korábbi évekhez képest további 20 százalékos csökkenés mutatható ki. Ez országos jelentség és aggasztó Magyarország jövője szempontjából – mondta a szegedi rektor.

 

A ponthatárok jelentését és jelentőségét magyarázva elmondta: a felsőoktatásba felvettek felkészültségét az átlagpontszám mutatja. Például az osztatlan, fizetős jogászképzésben 240 a ponthatár, ám a felvettek pontátlaga 365, és a gazdasági területen is 350-380 között mozog. Ezek az átlagpontok nem csökkentek az előző évekhez képest Szegeden, vagyis az ide jelentkezők felkészültsége változatlanul jó. Arra is rávilágított a rektor, hogy a pontszámot sok esetben az SZTE is azért húzza meg „mesterségesen” alacsonyan, mert a pótfelvételin az általános eljáráshoz képest már nem csökkenthető a szint, ugyanakkor a második körben felvételizők számára szélesre kívánja tárni az egyetem kapuit.

 

Részletfizetési lehetőséget is biztosít az SZTE az önköltséges hallgatók terhének megkönnyítésére, több karon alapítanak ösztöndíjakat – emlékeztetett Varga Zsuzsanna. Az SZTE oktatási igazgatója elmondta: most először az SZTE szinte minden karán szinte minden szakon hirdetnek pótfelvételit, így az önköltségi díjas hallgatók száma várhatóan tovább nő. A pótfelvételin meghirdetett szakokról július 27-én jelenik meg információ a felvi.hu-n, valamint az SZTE (illetve karainak) honlapján. E második körben jelentkezni majd augusztus 10-éig kell.

 

További információ:

Újszászi Ilona – SZTE Egyetemi Kiadó és Média Centrum vezető, SZTE szóvivő

+36 70 333 86 54, ujszaszi.ilona@rekt.u-szeged.hu

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek