SZTE Info

Ünnepélyesen átadták a SZTE megújult központi épületét

Felavatták a Szegedi Tudományegyetem megújult épületét, a Regionális Tudás-transzfer és Szolgáltató Központot a Dugonics téren 2011. május 11-én délelőtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közel két év után befejeződött a Szegedi Tudományegyetem központi épületének átalakítása, bővítése és felújítása. Az így létrejött Regionális Tudás-transzfer és Szolgáltató Központ a TIOP-1.3.1-07/2/2F-2009-0004 azonosító számú „A Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése” c. pályázat támogatásával valósult meg. A mintegy 8000 m2 szintterületet érintő komplex épület- és homlokzat-rekonstrukció eredményeképpen a Dugonics tér 13. sz. alatti műemlék épület eredeti állapotába történő helyreállításával az épület külső megjelenésében, a belső közforgalmi terek tekintetében, alaprajzi elrendezésében, használhatóságban korszerű, a mai igényeket kielégítő módon illeszkedik a közel 140 éves falak közé. A cél olyan szolgáltatói, infrastrukturális háttér megteremtése volt, amely együttesen nyújt helyet a Szegedi Tudományegyetem intézményi irányításának, valamint a regionális ipari K+F menedzsmentet, a regionális felsőoktatási és kutatóintézeti szabadalmi fejlesztési és kereskedelmi tevékenységet, az SZTE vállalkozásfejlesztési programját irányító és a regionális képzési szolgáltatásokat ellátó/nyújtó szervezeteknek.

A Regionális Tudás-transzfer és Szolgáltató Központ használatba vételi eljárásának ünnepélyes zárására 2011. május 11-én 10 órakor került sor.

Nemesi Pál, a kivitelező Ferroép Zrt. vezérigazgatója elmondta: büszkék arra, hogy egy meglehetősen rossz állapotban lévő épületet, 1-1,5 év alatt, a városlakók szeme láttára teljes pompájában helyreállítottak.

Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke a megújult épületet az egyetemi szféra, a helyi vállalkozások és a kormányzat példaértékű összefogása szimbólumának nevezte.

Kanzsalics Eszter, a humánerőforrás programokat irányító hatóság általános főosztályvezető helyettese reményét fejezte ki, hogy a jövőben hasonló szegedi projekteket tudnak majd támogatni.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora hangsúlyozta, hogy a megújult és új funkciókkal gazdagodó központi épület is jelzi, hogy az egyetemek feladata a 21. században már nem csak az oktatás és a kutatás magas szintű művelése; az egyetemeknek komoly szerepet kell vállalniuk a helyi gazdaság fejlesztésében is. Elmondta, hogy a Dugonics téri épület a Tudássétány-projektnek csak az első állomása. Köszönetet mondott Szabó Gábor prorektornak a projekt elindításáért, valamint a kivitelezőnek a kiváló minőségű munkáért.

Keczer Gabriella

média-koordinátor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.