SZTE Info

Sajtóközlemény a nápolyi diáksérüléssel kapcsolatban

Mint ismeretes, a múlt héten súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba egy szegedi egyetemistát, aki Erasmus ösztöndíjjal tanul Nápolyban. ERASMUS programjainkon immáron 13 éve vesznek részt hallgatóink, ez az első ilyen sajnálatos eset. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a külföldön járt hallgatók nemcsak szakmailag gyarapodnak kint-tartózkodásuk alatt, hanem olyan élményekkel és új barátságokkal is, hogy sokan újabb ösztöndíj-lehetőséget keresnek. Ebben a tanévben ERASMUS tanulmányi ösztöndíjban 241, míg külföldi szakmai gyakorlaton 55 hallgatónk vesz reszt 110 egyetemen 24 országban, 99 városban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetem kiutazásuk előtt felkészíti a hallgatókat arra, mit kell tenniük, ha bármilyen nehézséggel találják szemben magukat külföldön. Hallgatóinkat arra kérjük, hogy ha bármilyen problémájuk adódik, azt azonnal jelezzék a SZTE Nemzetközi Mobilitási Irodájának (NMI) és a fogadóegyetem nemzetközi ügyekkel foglalkozó munkatársainak is. Minden kérés, probléma jelzése esetén azonnal kapcsolatba lépünk a partnereinkkel, ahogyan ez esetben is történt, hogy hallgatóink a szükséges segítséget mielőbb megkaphassák.

Amikor értesültünk arról, hogy a Nápolyban tartózkodó hallgatónk megsérült, azonnal felvettük a kapcsolatot a fogadó Federico II Egyetemmel. Pál József Nemzetközi és Közkapcsolati rektorhelyettes telefonon beszélt Massimo Marrelli rektorral, a NMI pedig állandó, napi kapcsolatban van a nápolyi egyetem külügyi munkatársaival. (A Federico II Egyetem nemcsak rendkívül segítőkész, hanem anyagi áldozatot is vállal hallgatónk érdekében: fedezik a hallgató édesapjának kint-tartózkodását, és a hallgató hazautazásának költségét is vállalják.) A SZTE Gazdaságtudományi Kar dékánja a fiatalember édesapjával tartja a kapcsolatot, így a hallgató egészségi állapotáról folyamatosan friss információkkal rendelkezünk, arról azonban a szülők kérésére nem adhatunk felvilágosítást. A hallgatóval történteket az olasz rendőrség vizsgálja.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.