SZTE Info

Faludy-díj 2011

A 2011. évi Faludy-díj átadására június 2-án csütörtökön 10 órakor kerül sor, az SZTE Rektori Hivatal II. emeleti Tárgyalójában (Szeged, Dugonics tér 13.).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kuratórium döntése értelmében a 2011. évi Faludy-díjat Tóth Ákos esszéista, tanulmányíró kapja.

Tóth Ákos mind a magyar, mind a világirodalom területén figyelemreméltó szépirodalmi igényű esszéket tett közzé, többek között József Attiláról, Tandori Dezsőről, R.M. Rilkéről, valamint a fiatalabb magyar költészet fontos szereplőiről írt kritikákat. Tevékenysége miatt Király István-díjban részesült. Az általa szerkesztett Tandori-kötetet az esztendő legjobb könyvei között emlegették.

 

A díjat a Faludy-díj kuratóriumának elnöke Dr. Fried István emeritus professzor, és Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes adja át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.