SZTE Info

Röntgen halálának évfordulóján a képalkotókra figyel Európa - Nyitott Klinika Napja a sajtó részére a SZTE Radiológiai Klinikán

Az Európai Radiológusok Társasága első alkalommal hirdette meg 2011. február 10-re a Radiológia Európai Napja rendezvényt a radiológia szakma megismertetése érdekében. 19 európai ország radiológus társasága csatlakozott a felhíváshoz, így Röntgen halálának évfordulóján egész Európa számos szakmai rendezvény keretében mutatja be az embereknek a radiológusok munkáját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kezdeményezéshez a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikája is csatlakozott: 2011. február 10-én 10 órától a sajtó részére meghirdeti a Nyitott Klinika Napját, melynek során az újságírók megismerhetik a képalkotó diagnosztikai eljárásokat, eszközöket, a szegedi radiológusok munkáját, a radiológia szakma fejlődését, mely az utóbbi évtizedekben szembetűnő volt.

Az egészségügyi ellátásban a radiológiának és a tágabb értelemben vett képalkotó diagnosztikának a gyógyítási folyamatban kiemelkedő, stratégiai szerepe van. A betegek helyes kezelésének megválasztásában, ezen keresztül a gyógyítási folyamat sikerességében nagy, egyre fontosabb szerepe van a helyes, és ha lehet a korai diagnózisnak. A rossz diagnózisra adott legkiválóbb kezelés sem gyógyítja meg a beteget, ha nem a valódi okot gyógyítja. Ma már kijelenthető, hogy az orvosi tevékenységünk nagy része a képalkotó diagnosztika nélkül megbénulna.

A képalkotó diagnosztika fejlődése folyamatos és töretlen. Ma már nagyon korai elváltozásokat tudnak kimutatni számos, fizikai alapon működő technika segítségével. A fejlődés szembetűnő, ha a mai módszereket és eszközöket összehasonlítjuk a 20 évvel ezelőtti diagnosztikus lehetőségekkel. A képalkotó diagnosztikai egységek az orvostudomány legfejlettebb digitális technikáját működtetik. Új CT technológiák kerültek a napi rutinba, melyek már képesek a mozgó szervek leképezésére, valamint a szövetek közötti differenciálásra. Az ultrahang diagnosztikában megjelentek a legújabb generációs, biztonságos ultrahang kontrasztanyagok. Az MRI technológia legújabb módszerei óriási előrelépést hozhatnak a korai rák felismerésében, ami versenytársa lehet a PET diagnosztikának. Az agyi területek leképezése is újabb és újabb területekkel bővül.

Ezeket az eszközöket, módszereket, alkalmazási lehetőséget mutatják be az újságíróknak a SZTE Radiológiai Klinika munkatársai működés közben 2011. február 10-én 10 órától.

A Nyitott Klinika Napjára tisztelettel meghívjuk, megjelenésére számítunk.

 

A Nyílt Nap sikeres lebonyolítása érdekében a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött: részvételi szándékát kérjük, 2011. február 7-ig jelezze a szovivo@rekt.u-szeged.hu email címre.

 

Keczer Gabriella

Média-koordinátor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.