SZTE Info

ATOMENERGIÁRÓL – MINDENKINEK - IX. regionális ismeretterjesztő konferencia

A Szegedi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézete, az Országos Atomenergia Hivatal, a TIT Stúdió Egyesület 2011. december 8-án (csütörtökön) rendezi meg az Atomenergiáról mindenkinek című regionális ismeretterjesztő konferenciát az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Napjainkban az atomenergia szerepe sok országban felértékelődött, ugyanakkor a nemzetközi felmérések szerint az emberek döntő többsége kevés, illetve bizonytalan információval rendelkezik az atomenergiáról. Ezért 2005-ben az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel közösen elhatározta, hogy tematikus konferenciasorozaton adja közre az atomenergiával kapcsolatos aktuális ismereteket Budapesten, majd a régiókban. Az azóta megszervezett ismeretterjesztő rendezvénysorozatnak közel 4 ezer résztvevője volt: egyéni érdeklődők, közép- és felsőfokú intézmények diákjai, tanárok, kutatók, a média munkatársai.

Az ismeretterjesztő konferenciasorozaton az érdeklődők neves szakemberektől közvetlenül szerezhetnek ismereteket az atomenergiáról. A konferencia címe is jelzi, hogy nem elsősorban szakemberekhez, hanem az érdeklődő nagyközönséghez kívánnak szólni az előadók. Az első országos konferenciát 2005-ben Budapesten tartották a Magyar Tudományos Akadémia székházában, körülbelül 500 résztvevőnek. Ekkor fogalmazódott meg, hogy szervezzenek regionális konferenciákat az egyetemi városokban. Így aztán 2005 és 2010 között nyolc regionális konferenciát tartottak - többek között Szegeden is, a tudományegyetem közreműködésével. A regionális konferenciák alkalmanként 250-280 érdeklődőt vonzottak az egyetemi hallgatók mellett középiskolásokat és tanáraikat, egyetemi kutatókat, főiskolai és egyetemi hallgatókat, tudományos-, oktatási- és környezetvédelmi civil szervezetek képviselőit, a közigazgatásban dolgozókat.

A 2011. évi magyar tudomány ünnepe keretében rendezik meg a IX. regionális konferenciát – immár második alkalommal a Szegedi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézetével közösen a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A 2011. december 8-án 10 óra 30 perctől tartandó konferencián neves előadók tekintik át az olyan, atomenergiával kapcsolatos kérdéseket, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a hallgatóságot. Kísérőprogramként a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kiállítását, valamint a Magyar Nukleáris Társaság „Fiatalok a Nukleáris Energetikáért” szakcsoportja által tartott műszeres bemutatót tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás a konferenciát követően az Országos Atomenergia Hivatal honlapján (www.oah.hu) elérhető lesz.

További információt ad az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatási vezetője, dr. Besenyei Gáborné – e-mail: besenyei@haea.gov.hu, mobiltelefon: 06-20-915-5695.

A konferencia plakátja innen letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.